Kanada och USA bjöd på målfester

Kanadensiskt måljubel mot Tyskland, en inte helt ovanlig syn under söndagsmorgonen. Bild: Codie Mclachlan/Lehtikuva

Kanada har skrinnat in i junior-VM i Edmonton. Och Tyskland önskar nog att laget inte behövde vara på isen samtidigt. Till slut vann hemmafavoriterna med 16–2.Några timmar senare ville USA inte vara sämre och körde över Österrike med 11–0.

Kanada värmde upp lite försiktigt i första perioden mot Tyskland, och nöjde sig med att vinna den med 4–1. I andra fick de upp farten lite mer och prickade in mål efter mål. När Peyton Krebs med nio sekunder kvar av mittperioden fick in pucken möttes det av ett matt jubel, målet innebar nämligen att laget gick till pausvila i ledning med 11–1.

Till slut vann Kanada med 16–2 och det utan att förta sig. Buffalo-draftade Dylan Cozens stod för tre mål och tre assist medan en kvartett spelare noterades för två mål vardera.

Tyskland, som inledde JVM med att förlora mot Finland (3–5), spelade för andra matchen i rad med bara 14 utespelare, då nio tyska spelare hålls isolerade efter positiva covidtester. Tre av dessa får ansluta till laget under söndagen.

Inspirerade av Kanadas målfyrverkeri fortsatte USA på den inslagna banan när Österrike inte kunde bjuda på något större motstånd och fick se sig besegrat med 11–0.

USA fick dock kämpa något hårdare än Kanada för att spräcka nollan, det dröjde dryga 15 minuter innan Drew Helleson hittade rätt. Men i andra perioden trillade puckarna in, mittperioden slutade 6–0 i amerikansk favör och matchen var i teorin över.

Det var den även i praktiken 20 minuter och fyra amerikanska mål senare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning