Kanada legaliserar cannabis

I Kanada blir det tillåtet att använda cannabisprodukter. Bild: AP/Eduardo Verdugo

Snart blir det tillåtet med cannabis i Kanada. Senaten har efter månader av debatt godkänt en lag som tillåter konsumtion även för nöjes skull.

Av ledamöterna röstade 52 för, 30 emot och en avstod. Förslaget går nu tillbaka till underhuset, som röstade ja redan i november, för att eventuella ändringar som senaten gjort ska godkännas. Enligt den första tidsplanen skulle försäljningen starta den 1 juli, på Kanadas nationaldag, men nu ser det snarare ut att ske i höst.

Att sälja marijuana för medicinskt bruk har varit lagligt i Kanada sedan 2001.

Enligt den nya lagen kommer det att vara tillåtet för alla över 18 år att inneha upp till 30 gram cannabis för personligt bruk. Att sälja till någon under 18 år kommer att vara olagligt på federal nivå, men provinser och territorier kan sätta egna åldersgränser.

En legalisering var ett av premiärminister Justin Trudeaus löften under valkampanjen 2015. Han har själv medgett att han rökt marijuana med vänner "fem eller sex gånger".

Trudeau vill att drogen inte ska handlas med i kriminella kretsar.

– I många länder, särskilt i Kanada, är det enklare som minderårig att köpa en joint än att köpa en öl. Organiserad brottslighet tjänar stora pengar på olaglig försäljning av marijuana, sade han nyligen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03