Kanada hyllar sin sensationella tennismästare

Bianca Andreescu kysser segerpokalen efter segern i US Open. Bild: Clive Brunskill/Lehtikuva–AFP

Bianca Andreescu hann knappt vinna US Open innan hennes hemland Kanada tog tennissensationen i sin famn."Du har skrivit historia och gjort ett helt land mycket stolt", skriver premiärminister Justin Trudeau på Twitter.

Trudeau använde liksom många andra kanadensare hashtaggen #SheTheNorth för att hylla Andreescu, vars triumf spädde på landets fina sportsommar. Hashtaggen är en blinkning till snarlika #WeTheNorth, som användes när basketlaget Toronto Raptors i juni vann den amerikanska basketligan NBA.

"Hon är mästaren. Grattis!", twittrade basketlaget ut direkt efter Andreescus seger, och lade ut en bild på en lagtröja med tennisspelarens namn på.

Även ishockeylagen Vancouver, Ottawa och Toronto stämde in i hyllningarna på sociala medier.

Och på en presskonferens efter segern med 6–3, 7–5 mot Serena Williams visade 19-åringen att känslorna är besvarade. Hon sade att kanadensare som Carling Bassett, som nådde semifinalen i US Open 1984, och basketstjärnan Steve Nash inspirerat henne, och att hon är sugen på att betala tillbaka till nästa generation.

– Jag har sagt det många, många gånger förr och jag säger det igen: Det har alltid varit ett mål att inspirera så många idrottare som möjligt, i synnerhet kanadensiska. Jag hoppas att den här segern kan göra det, och inte bara segern utan allt jag åstadkommit det senaste året efter att så många kanadensiska idrottare visat vägen för mig, sade Andreescu.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning