Kanada flaggar för nationell "opioidkris"

En ny rapport fastslår att Kanada upplever en nationell "opioidkris". 14 000 personer har dött till följd opiodrelaterade överdoser under de senaste fyra åren. Arkivbild. Bild: Keith Srakocic/AP

Kanada står inför en ohållbar "opioidkris", konstaterar regeringen i en ny rapport.

Omkring 14 000 personer uppges ha dött till följd av opioidrelaterade överdoser och 17 000 har blivit inlagda på sjukhus under de senaste fyra åren. Samtliga av landets tio provinser omnämns i rapporten.

– Det är väldigt oroväckande att studera de här siffrorna, säger Anita Srivastava, medicinprofessor vid University of Toronto, till The Guardian.

Den kanadensiska befolkningen är stora konsumenter av receptutskrivna opiater, och en av krisens katalysatorer uppges vara fentanyl, ett kraftigt smärtstillande medel som bland annat missbrukas tillsammans med heroin. Merparten av dödsfallen uppges vara olycksrelaterade och Kanadas hälsomyndighet befarar att missbrukare är dåligt införstådda med riskerna som det narkotikaklassade läkemedlet medför.

Rapporten fastslår att män står för närmare 75 procent av alla opioidrelaterade dödsfall, de flesta i 30-årsåldern. Anita Srivastava menar ändå att krisen inte tar någon hänsyn till geografiska eller socioekonomiska gränser.

– Känslan bland allmänheten är ändå att det inte är vi som påverkas, det är alltid någon annan. Men beroende skonar ingen, säger hon.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning