Kanada: Ceta-förhandlingarna har havererat

Demonstranter protesterar mot frihandelsavtalen Tafta och Ceta i Paris i Frankrike 15 oktober 2016. Bild: Francois Guillot

Förhandlingarna om Ceta-avtalet har brutit samman, meddelade Kanadas handelsminister Chrystia Freeland efter kvällens samtal med EU och Vallonien.

Haveriet visar enligt Freeland att EU inte är kapabel till ett handelsavtal med Kanada.

Den europeiska oron för frihandelns och globaliseringens effekter har märkts av i de pågående försöken att få frihandelsavtalet mellan EU och Kanada i hamn. Belgien måste säga ja till avtalet, men kan inte göra det så länge delstatsparlamentet i Vallonien säger nej. En eventuell lösning har väntats först om några dagar.

Men med den kanadensiska handelsministern Chrystia Freelands besked på fredagen att EU inte är kapabel till ett handelsavtal råder det viss osäkerhet om vad som händer med Ceta.

I Vallonien finns en oro bland annat för att multinationella företag ska kunna stämma stater om de för en politik som skadar företagens investeringar. 

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54