Kanada: Ceta-förhandlingarna har havererat

Demonstranter protesterar mot frihandelsavtalen Tafta och Ceta i Paris i Frankrike 15 oktober 2016. Bild: Francois Guillot

Förhandlingarna om Ceta-avtalet har brutit samman, meddelade Kanadas handelsminister Chrystia Freeland efter kvällens samtal med EU och Vallonien.

Haveriet visar enligt Freeland att EU inte är kapabel till ett handelsavtal med Kanada.

Den europeiska oron för frihandelns och globaliseringens effekter har märkts av i de pågående försöken att få frihandelsavtalet mellan EU och Kanada i hamn. Belgien måste säga ja till avtalet, men kan inte göra det så länge delstatsparlamentet i Vallonien säger nej. En eventuell lösning har väntats först om några dagar.

Men med den kanadensiska handelsministern Chrystia Freelands besked på fredagen att EU inte är kapabel till ett handelsavtal råder det viss osäkerhet om vad som händer med Ceta.

I Vallonien finns en oro bland annat för att multinationella företag ska kunna stämma stater om de för en politik som skadar företagens investeringar. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning