Kanada bättre för tredje gången i följd

Susanna Tapani gjorde Finlands ensamma mål mot Kanada. Arkivbild. Bild: AFP / Lehtikuva / Derek Leung

En liten förbättring jämfört med lördagens risbastu men ändå en klar förlust. Kanada visade klass också i det tredje och sista mötet med Finland.

Finlands ishockeydamer lyckades inte rubba världsmästaren Kanada i landslagsveckans sista match i Åbo. Kanada tog en riktig rivstart, avgjorde tidigt och kunde sedan rulla mot en klar 5–1-seger över Finland i lagens tredje match.

Damlejonen fick en sunkig start på matchen på grund av ett felbyte som resulterade i ett powerplaymål bara två minuter in i matchen. Det andra målet kom efter elva minuter och då dryga kvarten spelats stod det redan 3–0 i världsmästarens favör.

I andra perioden bjöd Kanada Finland in i matchen genom tre utvisningar i följd – och på tredje försöket smällde det. Susanna Tapani väckte hoppet då hon reducerade till 1–3 framspelad av Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski. Ett tröstmål efter att ha sumpat sina tolv första powerplaychanser.

Tapanis fullträff blev periodens första och sista men den vunna perioden blev en klen tröst. Trots tre nya utvisningar i var det Kanada som stod för målen i tredje perioden.

Damlejonens saldo i trippelmötet med Kanada blev förluster med 2–4, 0–8 och 1–5.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning