Kan vi sluta hylla värmeböljan?

Bild: Niklas Tallqvist

"Tänk på hur det är sedan i vinter" och "Vadå, har du hellre regn?" är meningar som man möts av när man klagar på värmen. Varför kan vi inte bara enas om att extrema temperaturer är obehagliga?

Jag ligger och vrider mig i sängen. Svettas, suckar, kan inte andas. Känner hur lakanen blir fuktiga.

Trots nerdragna persienner hela dagen och öppna fönster hela natten känns min lägenhet som en bastu. Ljuden från skränande måsar, sopbilen och fulla människor som skriker väcker mig med jämna mellanrum.

Jag googlar tips på hur man ska sova i värmen. Allt från kallduschar till frysta kuddar kommer fram. Jag har ingen fläkt, ingen luftkonditionering, ingen is.

När jag vaknar efter endast två timmars sömn är jag omtumlad och svettig. Ni vet lite sådär som när man somnat i solstolen och är totalt avdomnad överallt? Så känns det. Och bättre blir det ju inte. Luften står stilla. Morgonkaffet är för varmt. Svettningarna är konstanta.

Jag lider redan, förstår ni. Då är det enda jag vill att klaga. Klaga över min dåliga sömn, att vara tvungen att promenera till jobbet, att jag inte äger luftiga kläder överhuvudtaget.

Men så är det någon hurtbulle som yttrar följande: "Jaa, fast nu ska vi inte klaga! Man måste ju passa på när det är varmt!"

Och jag vill bara skrika: Jo, det är klart vi ska klaga!

Vad är det som gör att finländare och nordbor överlag känner att de måste passa på när det är varmt? Vad exakt ska vi passa på med? Och vad är det med den här totala intoleransen mot klagomål över värmen?

Det är ju inte som att någon säger "Hepp! Nu ska vi inte klaga" när det är svinkallt och minus 30 på vintern. Då är det ingen som tycker att vi ska tänka på sommaren?

Det är ändå vetenskapligt bevisat att värmebölja gör att hjärnan fungerar sämre. Sömnen blir sämre av värmen och de ljusa nätterna. Man blir lättare sjuk. Man mår fysiskt illa. Man blir uttorkad.

Och det är fakta att nordbor inte är fysiologiskt anpassade för att klara höga temperaturer: vi bara svettar ur oss allt salt.

Varför är vi sådana obarmhärtiga värmeivrare? Alla kan inte ligga i skuggan på någon strand med en isfylld drink.

Det finns vi som jobbar! Som måste kämpa för att funktionera normalt i värmen! Som inte har perfekt luftkonditionerade hem!

Tänk på oss.

Jennifer Snårbacka Journalist

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning