Kan Trump bli politiker?

Bild: Spencer Platt

Försonligheten i Donald Trumps röst var påtaglig när han höll sitt tal inför jublande åhörare i New York. Varslar det om en ny början eller handlar det om taktik utan täckning i praktiken?

Borta var alla beskyllningar om korruption och allt utpekande av att Hillary Clinton är i grunden rutten – slängar som vi har hört alltför ofta under de senaste månaderna. Tvärtom, han gav en eloge åt Clinton för att hon bjöd på ett tufft motstånd. Också Trumps kroppsspråk var annorlunda. Han verkade trött, vilket inte är någonting att förvåna sig över med tanke på att det har varit en lång och ytterst jämn kamp om segern. Men han aktade sig för att låta alltför triumferande. Och när han talade om alla amerikaner, var han noga med att nämna att han också menar andra än vita män och kristna.

"Jag vill vara alla amerikaners president", förkunnade Trump från talarstolen. En klassiker när det gäller presidenters tal efter att ha kammat hem segern.

Under sin kampanj talade Trump mycket om den amerikanska drömmen och om att den var död. "Jag ska ge liv åt den igen", försäkrade han.

I och för sig ligger det en liten gnutta sanning i hans påstående och den går längre tillbaka än till de senaste åren och detta presidentval. Demokraterna har stadigt förlorat sina medelklassväljare, helt enkelt för att medelklassen inte längre växer. Till exempel Ohio som ännu på 1960-talet var stadigt i demokraternas grepp, kan de nya generationerna inte längre räkna med ett lite bättre liv än de föregående. Barack Obama innebar ett hopp för dem, men besvikelsen har varit stor.

Nu röstade många på Trump, kanske inte så mycket för att man håller med om allt han står för, men för att man vill ha förnyelse – precis som detta var drivfjädern i Obamas framgångsrika kampanj, låt vara för olika värden.

Hoppet om att den amerikanska drömmen ska gå att återuppväcka består. Obama lyckades inte övertyga väljarna. Det inte säkert att Trump lyckas bättre. Någon en mans show är det i alla fall inte.

Mycket beror på hur Trump lyckas axla politikerrollen. En företagsledare kan följa sin linje mer konsekvent än vad en politiker har råd med. En företagsledare ger sparken åt den som inte delar hans åsikt. En politiker kan inte ge sparken åt väljarna.

De första hundra dagarna av en amerikansk presidents första period är viktiga. Under den tiden ska linjen utformas. Ekonomin och inrikesfrågor brukar prioriteras och så kommer att ske också nu.

Löftena om fler jobb, ett bättre Amerika för alla och ett USA som bedriver en försonlig utrikespolitik är tillsvidare bara ord.

Yrsa Grüne

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning