Experter: Som förväntat, men smärre skandal att vänta för Trump på hemmaplan

Enligt Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen gick toppmötet av allt att döma ungefär som förväntat. – Nu får man följa med Twitter och se om samtalen leder någon vart.Enligt Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universitet och direktör för John Morton-institutet, kan president Trump ändå vänta sig en smärre skandal på hemmaplan.

Enligt Tiilikainen gick toppmötet av allt att döma ungefär som förväntat – och förväntningarna var inte särskilt högt ställda.

– Det gick ungefär så som förutspåtts. Det fanns ingen strikt agenda, utan man talade om allt möjligt och sökte gemensamma intressen. De mest konkreta resultaten nåddes inom kärnvapenkontrollen. Det var inte så hemskt konkret där heller, men presidenterna gav ändå ganska klara löften om att försöka nå resultat på den här punkten. Det är uppenbart att här finns ett gemensamt intresse, säger Tiilikainen strax efter presidenternas gemensamma presskonferens

Det blev många frågor under presskonferensen om inblandningen i den amerikanska valrörelsen, sedan tolv ryska underrättelseagenter förra veckan åtalats för att bland annat ha hackat demokraternas interna kommunikation. Men presidenterna vek inte en tum, trots upprepade försök från journalisterna att få svar på sina frågor.

– Också där tycktes ju presidenterna ha en likadan uppfattning – att ingenting hänt, och ifall någon blandat sig i det amerikanska valet har inblandningen åtminstone inte varit regeringsstyrd, säger Tiilikainen.

Benita Heiskanen, direktör för John Morton-institutet, förutspår ändå att ärendet inte stannar vid detta. Även om president Trump ofta förnekat rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen, så också nu, gick han nu steget längre.

– Skandalen är att Trump inte tror på den egna underrättelsetjänsten, utan hellre tror på president Putin. Det här kommer inte att sväljas, och kan komma att påverka resultatet i det amerikanska kongressvalet. Trump implicerar ju att FBI producerat ett falskt dokument, säger Heiskanen.

De egna supportrarna bryr sig visserligen inte.

– Och nästa vecka kommer nya nyheter. Men jag tror inte att saken stannar vid detta, i något skede måste ju inblandningen avgöras, säger Heiskanen.

Osäker fortsättning

Bägge presidenterna använde ord som konstruktivt, dialog och till och med succé.

Får vi se en fortsättning på dialogen?

– Det är ju Trumps stil att deklarera att alla möten gått bra. Sedan får man se vad som händer efteråt. Är det en mer långvarig uppfattning, och leder den konstruktiva agendan som båda betonade någon vart? Det får vi nu följa med intresse, säger Teija Tiilikainen.

Enligt president Trump, som twittrade om de rekorddåliga relationerna kort före mötet, är det slut på de dåliga relationerna i och med mötet. Också Putin lovordade det nya samarbetet.

– Båda har sagt att de inte hade så stora förväntningar. Allt gick någorlunda väl. Man kan säga att det fanns en lång lista av viktiga frågor som man åtminstone gått igenom och diskuterat. Men sedan får man se vad presidenterna säger på hemmaplan. I det här skedet kan man säga att allt gick väl, anser Tiilikainen – nu gäller det att följa med Trumps twitterkonto, och vad Putin säger på hemmaplan.

För Finlands del kan toppmötet möjligtvis öppna en kommunikationskanal till Vita huset, säger Tiilikainen.

– Presidenterna verkade nöjda då de tackade Finland. Det är ju möjligt att mötet kan leda till en närmare dialog mellan Finland och USA, det återstår att se. Åtminstone finns Finland nu på den amerikanske presidentens radar. Det kan kanske vara till fördel någon gång i framtiden.

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03