Kan Pärmäkoski hjälpa Laukkanen bli OS-medaljör?

Krista Pärmäkoski har tagit två medaljer i OS. Kan hon ta en tredje med hjälp av Mari Laukkanen då parsprinten avgörs. Bild: Vesa Moilanen

Krista Pärmäkoski och Mari Laukkanen gnisslar inte tänderna inför lagsprinten.– Vi får se hur det går för gummorna, säger Laukkanen.

Vädret har slagit om totalt under den sista OS-veckan. Solen värmer. Stämningen är förväntansfull när Finlands sprintlag möter pressen.

Mari Laukkanen ler avstressat. Hon har allt att vinna och ingenting att förlora i kväll.

– Visst är det ett slags lättnad, åtminstone efter såna tävlingar som jag haft, säger hon och skrattar.

Laukkanen har inte haft det lätt i OS – 42:a i distansloppet blev hennes bästa placering i skidskytte. Inte helt oväntat valde hon att stå över mixedstafetten och ställa in siktet på längdåkningens lagsprint.

Två sprinter i vinter

Inte för att skyttet gått så dåligt – lagsprinten har ingått i hennes planer ända sedan OS-programmet blev klart förra våren. Framgångsutsikterna är också större i lagsprint tillsammans med Krista Pärmäkoski.

– Jag har haft lagsprinten i tankarna hela tiden och varit mentalt redo, säger Laukkanen.

Hon var åtta i den invididuella fristilssprinten i Lahtis förra vintern. Den här säsongen har hon deltagit i sprinter i världscupen i längdåkning – i Lenzerheide gick hon till semifinal och slutade elva.

- Den första sprinten var längre, på hög höjd och krävde mycket uthållighet. Den i Seefeld var snabbare och mer taktisk, säger hon.

– Det var viktigt att få några sprintstarter, precis som förra vintern. Jag har åtminstone förberett mig och vet ungefär var jag står.

Tung banprofil

Laukkanen medger att det är mentalt lättare att gå in i lagsprinten. Finlands duo möter inte alltför stora förväntningar i kväll.

– I längdåkning är det lättare att utmäta sin maximala prestationsförmåga. I skidskytte grämer man sig ibland över att man inte fått till en prestation som motsvarar ens förmåga, säger hon.

– Men i en stafett är det alltid lagets insats som avgör.

Lagsprinten avgörs i samma skidspår som den individuella sprinten förra veckan. Det innebär att uthålligheten sätts på prov, då båda stafettåkarna rundar den 1,25 km långa banan tre gånger var.

Många utmanare

Förra vintern deltog Laukkanen i en lagsprint i världscupen i Toblach. Hon var femma tillsammans med Susanna Saapunki.

– Lagsprint påminner en del om hur vi tränar i skidskytte. Vi tränar ganska mycket intervall, på grund av skyttet.

Lagsprint har varit en finländsk framgångsgren både i VM och i OS. Men Pärmäkoski och Laukkanen är inte favorit inför lagsprinten i OS.

– Det finns många tuffa lag. Finland har inte en OS-medalj i fristilslagsprint, påminner Laukkanen och räknar upp USA, Ryssland, Slovenien och Schweiz som utmanare utöver favoriterna Sverige och Norge.

– Vi får se hur det går för gummorna.

Ska njuta

Krista Pärmäkoski har redan två brons i OS i Pyeongchang – medaljer som hon stoppat undan uppe på klädskåpet för att inte se dem hela tiden. Hon ser söndagens 30 km som sin huvuddistans i OS – lagsprinten blir en bra träning och ett skönt mellanmål.

– Om nu en olympisk start någonsin kan vara stressfri, så försöker vi åtminstone vara avstressade. Vi går ut för att njuta och skida för varandra. Det är kul att få skida med en bra kompis, säger Pärmäkoski som tar ankarsträckan.

– Vi har inga målsättningar och ingen press för att nå en viss placering. Vi är nöjda med det som vi får.

Hakola tillbaka

Ristomatti Hakola har återhämtat sig från sin lindriga förkylning och skidar som ankare i herrarnas lagsprint med Martti Jylhä som parhäst. Jylhä räknar med att herrarna klarar sprintbanan under tre minuter i fristil och att hans sprintegenskaper kommer till sin rätta.

– Man kan göra det lättare för sig genom att vara smart i klungan, säger han.

– Det gäller att orka hänga med i tre varv. Det krävs mycket mentalt. Alla har det tungt.

Om damerna inte har någon press så har sannerligen inte herrarna det heller. Men vad som helst kan hända, som vi såg i Sotji 2014 – och i Lahtis 2017.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning