Kan klockor och strutsskinn fälla Manafort?

I rättegången mot Donald Trumps tidigare kampanjchef använder åklagaren Paul Manaforts extravaganta livsstil i ett försök att bevisa de bedrägerier som han står anklagad för.Fallets kittlande ingredienser gör att en hel värld följer rättsprocessen med stort intresse – och hakan i golvet.

Bakgrund

Manafort-fallet

Paul Manafort, 69 år, har lång erfarenhet av att hjälpa republikanska kandidater att nå Vita huset. Han jobbade i både Gerald Fords och Ronald Reagans presidentkampanjer.

På 1980-talet startade han ett lobbyingföretag i Washington, som gjorde något nytt och kontroversiellt i branschen: Hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på samma kandidater, på uppdrag av företag.

Därefter blev Manafort pionjär inom utrikespolitisk lobbying. Han har arbetat för Filippinernas diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

I takt med att hans fakturor växte blev hans smak allt med extravagant. I samma veva utökade han sina kontakter med Ryssland.

Mellan maj och augusti 2016 var Manafort Donald Trumps kampanjchef, tills han avgick efter att hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Strutsjackan är bara toppen av ett isberg. Åklagarna i pågående rättegång listar bland annat också sju fastigheter samt dyra husrenoveringar.

Manafort själv hävdar att han är oskyldig till alla anklagelser.

Källa: Reuters, New York Times, AFP

En jacka i svart strutsläder och en annan av ormskinn, värda sammanlagt tiotusentals euro. Lyxiga klockor och en gigantisk blomrabatt formad som bokstaven M vid huset i socitetsorten Hamptons, som sysselsätter en trädgårdsmästare på heltid. En rosa kritsträcksrandig kostym för priset av en mindre bil, betalad med pengar överförda från skatteparadis.

Det är en lång lista som utredarna har ställt samman i rättegången mot Paul Manafort i USA, den första i specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning.

– Manafort står inte inför rätta för sin överdådiga livsstil, sade domaren i fallet, T.S Ellis, under rättegångens start när åklagarsidan ville visa bilder av den forne Trumpchefens lyxkonsumtion.

Men faktum är att han faktiskt gör det. Även om rättegången är en del i den omdiskuterade utredningen av Rysslands inblandning i den amerikanska politiken, handlar fallet Manafort framför allt om ekonomisk brottslighet. Åklagarna försöker bevisa att Manaforts konsultintäkter i Ukraina har stoppats undan i banker utomlands och gömts för amerikanska skattemyndigheter – något som har gjort det möjligt för honom att leva ett liv i överdåd.

Under en femårsperiod spenderade Manafort till exempel närmare 500 000 euro i lyxbutiken House of Bijan i Beverly Hills i Los Angeles. Butiken ifrågasatte inte den forne kampanjchefen då han, till skillnad från de flesta andra kunder, ville betala med pengar överförda från utländska banker, rapporterar tv-kanalen CNN.

Utskrattad strutsjacka

Strutsjackan har blivit ett lätt mål för USA:s komiker. Bildmontage med Manafort klädd i rosa fjädrar florerar i tv-program. Komikern Jimmy Kimmel föreslår att den misstänkte kan bära jackan i häktet och kollegan Seth Myers menar att en struts borde bli åklagarsidans första vittne i rättegången.

Så blev det dock inte. I stället klev Manaforts revisor upp i vittnesbåset, följd av statens bästa hopp i rättegången: Manaforts tidigare affärspartner Rick Gates som i måndags erkände att de båda har gömt miljoner dollar i banker utomlands. Gates fortsätter sitt vittnesmål under tisdagen.

Jackan i strutsskinn har gett USA:s komiker underlag för många skämt den senaste tiden. Men det unika klädesplagget, köpt för över 100 000 kronor, är också en del av åklagare Muellers bevisning mot Donald Trumps forne kampanjchef. Bild: TT/AP/DOJ

Medan Manaforts strutsjacka har blivit en symbol för den glupska konsumtionen hos den Washingtonelit som har tjänat storkovan på sina kontakter med den politiska toppen är det förstås också av största vikt varifrån Manaforts förmögenhet har kommit. Inte minst för president Donald Trump. Åklagarsidan hoppas på att ny information om Manaforts kopplingar till Ryssland ska dyka upp under rättsprocessens gång och leda utredningen ända fram till presidenten.

Trump själv har krävt att hela Mueller-utredningen läggs ner. På Twitter sågar han rättens hanterande av Manafort och menar att hans tidigare medarbetare behandlas sämre än den ökände gangstern Al Capone. "Var finns samröret med Ryssland?", frågar Trump.

Paul Manaforts försvarare, Kevin Downing, går förbi pressfotograferna utanför domstolen i Virginia där rättegången mot den forne Trumpchefen pågår. Bilden är från den 3 augusti. Bild: TT/AP/Manuel Balce Ceneta

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03