Kan Helsingfors bli ödesstad för Fidesz? ett tiotal systerpartier anser att måttet är rågat

Ungerns Premiärminister Viktor Órban (Fidesz). Bild: AFP / Lehtikuva / Attila Kisbenedek

– Frågan är om vi varit tålmodiga alldeles för länge, säger Sirpa Pietikäinen, som är Europaparlamentariker i EPP, dit också ungerska Fidesz hör, vilket varit ett ihärdigt samtalsämne inom det europeiska partiet.

Samlingspartiets parlamentsgrupp hör till dem som vill börja agera, och veterligen finns ett tiotal systerpartier som också aktivt diskuterat att göra ett försök att få EPP att avlägsna Fidesz ur det europeiska partiet.

Frågan har varit på tapeten länge, men det har funnits olika åsikter om hur det ska hanteras att Fidesz trampat in på rättsstatsområdet och i människorättsfrågor, och gjort verksamheten svårare för medborgarorganisationer, bland annat.

Sirpa Pietikäinen (Saml/EPP), som är på plats på Samlingspartiets partikongress i Åbo, säger att hon själv hör till dem som fått tänka om kring strategin.

– Jag har själv hört till dem som förut ansåg att det är bättre att ha dem med, diskutera kring förbättring, påverka inom familjen. Men vi har pratat i tio år. Vad är en lämplig tid, ska man titta tjugo år, trettio år?

Att människorättsläget skulle bli bättre av att sparka ut Fidesz tror hon inte, "snarare tvärtom".

– Gränsen skulle kanske inte ha kommit emot ifall det skett en förbättring. Men det har skett en försämring. Åtta gånger kan man förklara för folk att vi diskuterar och försöker, sen kommer en gräns, säger Pietikäinen.

Under arbete är alltså en motion till partiet om att utesluta Fidesz, men det är inte klart. Inte heller tidtabellen för när en sådan kan behandlas.

EPP har kongress i Helsingfors i november, då bland annat spetskandidaten ska utses inför EU-valet 2019.

Är det möjligt att ett beslut om Fidesz kan ske då?

– Teoretiskt, men rent administrativt kan jag inte säga hur det går vidare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning