Kan föräldralediga få mer pension retroaktivt? Ny debatt tog fart i riksdagen

– Före 2005 fanns inte föräldraledigheter i systemet, men efter det har man börjat tjänat in pension även för dem. Tiden före syns för många kvinnor i pensionen. Det borde korrigeras inom pensionssystemet, om det är möjligt, säger Antti Rinne. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

På riksdagens frågetimme undrade Samlingspartiet om regeringen tänkt ta pengar ur pensionsfonderna för att höja små pensioner. Statsminister Antti Rinne sade att han vill hitta en lösning för dem som var hemma med barn före 2005.

Samlingspartiets fråga hade sin bakgrund i regeringsprogrammet. Redan i somras föreslog regeringen att man ska utreda hur man kan jämna ut de lägsta pensionerna.

Då var det Finlands näringsliv som röt till om att arbetspensionsfonderna inte ska användas för det, för där finns inte "extra pengar".

På torsdagen preciserade statsminister Antti Rinne (SDP) att det är en särskild grupp han söker en lösning för. De som tog ut familjeledigheter före den tid som man började tjäna in pension för det.

– Före 2005 fanns inte föräldraledigheter i systemet, men efter det har man börjat tjänat in pension även för dem. Tiden före syns för många kvinnor i pensionen. Det borde korrigeras inom pensionssystemet, om det är möjligt, sade Rinne.

Sari Sarkomaa (Saml) undrade hur det är möjligt att det skulle finnas extra pengar inom arbetspensionssystemet.

– Det finns inte överloppspengar där. Ifall ni inte går och skär ner andras arbetspensioner i stället – polisers och sjukvårdares – så tar ni av barnens och barnbarnens pensioner, eller så måste ni höja pensionsavgiften, sade Sarkomaa.

Rinne sade att han diskuterat frågan om pensionsfonderna "med sakkunniga".

– Det finns 211 miljarder i förmögenhet i pensionsfonderna. Vi har ett delvis fonderande system, och årligen beror det lite på hur mycket som kommer in, men min uppfattning just nu är att det går att lösgöra en viss summa för att korrigera det här problemet, sade Rinne.

Vid ett annat tillfälle sade Rinne att det rörde sig om mellan 200 och 300 miljoner euro.

Regeringsprogrammet utgår från att det ska redas ut tillsammans med arbetsmarknadsparterna innan någonting slås fast.

Samlingspartiet ifrågasatte kalkylen och krävde att Rinne går med på att låta en parlamentarisk grupp gå igenom pensionspengarna och att systemet håller i framtiden.

Markku Eestilä (Saml) frågade flera gånger om Rinne kan gå med på att pröva om pensionsfonderna håller i samarbete med opposition. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo krävde dessutom en granskning kring om grunderna för pensionsindex är korrekt beräknade med tanke på pensionärernas verkliga utgifter.

Rinne svarade att det är möjligt med en parlamentarisk grupp ifall oppositionen förbinder sig till att höja de lägsta pensionerna.

Rinne lovade före valet att införa ett program som stegvis skall höja alla pensioner under 1400 euro med en hundralapp – "Valborgshundringen" – om ekonomin tillåter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning