Kan en podcast lösa mordet?

OUPPKLARAT MORD. De dödas röster är snillrik fiktion som utnyttjar dokumentärens form för att skapa gastkramande thriller. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Isabella Rothberg har lyssnat på Sara Bergmark Elfgrens thrillerserie De dödas röster, ett slags fiktiv version av podcasten Serial.

De dödas röster kan höras på sverigesradio.se P3.

Jag lär inte vara det enda Serial-fanet som stirrat på det gamla fotografiet av Hay Min Lee, hennes dåvarande pojkvän Adnan Syed och deras vänner. De ser så unga, glada och vackra ut bilden. Kunde han faktiskt vara skyldig till hennes mord?

Det är uppenbart att P3:s åttadelade thrillerserie De dödas röster inspirerats av Serial. Kruxet är att De dödas röster är fiktion, den leker med dokumentärformen och den gör det snillrikt.

Berättarrösten tillhör journalisten Emma Nylander (Sanna Sundqvist) som spelar in en dokumentär om ett tjugo år gammalt ouppklarat brott. Det rör sig om mordet på tonårsflickan Jessica Lundh som skedde i en kolonistuga i den trygga Stockholmsförorten Täby.

Också här finns ett kompisgäng med i bilden, sex udda ungdomar från olika samhällsklasser av vilka en pekas ut som den skyldige till mordet. När Emma Nylander intervjuar vännerna tjugo år senare är det ändå få av dem som faktiskt tror på att kompisen Jussi var gärningsmannen.

Och Emma själv avslöjar snart orsaken till att hon intresserar sig för fallet: Jessica var hennes bästa vän.

Serien är skapad av Sara Bergmark Elfgren som också ligger bakom den populära ungdomsromanen Cirkeln. Dramaturgin är utmärkt och ingredienserna är eggande. Här samsas skräck, ockultism och vandringssägner med plågsamt igenkännbar tonårsångest. Det är överlag ett verk där alla element klaffar: Mattias J. Skoglunds regi, den sorgmodiga musiken och skådespelararbetet – ta bara de trovärdiga polisrollerna.

Serien är sprängfylld av 90-talsnostalgi, till exempel paniken som bröt ut i offentligheten när unga började ägna sig åt rollspel i stil med Dungeons and Dragons.

Det som binder samman kompisarna är just deras intresse för rollspel, särskilt rollspelet Kult och äventyret De dödas röster. Också Kult är omgivet av myter, till exempel dödsfall som i kopplats samman med spelet.

Mytbildning är ett återkommande tema i serien. Dagens Täbyungar spelar in Youtubeklipp vid mordplatsen och försöker mana fram Jessicas röst. Tankarna går till Monika Fagerholms romaner Den amerikanska flickan, Glitterscenen och Lola uppochner där dödsfall stöps om till legender, ofta just av barn.

Men det är också lockande att dra paralleller till Maria Gripes underbara radioföljetong Tordyveln flyger i skymningen. Också den utnyttjade radiomediet till max, också den handlade om det svåra i att gestalta och förstå det förflutna, det döda.

De dödas röster är en oslagbar helhet, en serie som blir kusligare för varje avsnitt. Jag är inte helt säker på att jag skulle våga upprepa namnet Jessica Lundh tre gånger och lägga handen på kolonistugans vägg.

Samtliga avsnitt finns på P3:s webbplats.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning