Kan det värsta vara förbi? Nytt index visar tecken på att Europas ekonomier vaknar till liv

Konjunkturläget bedöms som något bättre nu enligt nya siffror gällande inköpschefsindex runtom i Europa. Detta som resultat av att flera länder gradvis öppnat upp samhällen igen. Arkivbild. Bild: Francois Mori/AP-TT

Från nattsvart till i alla fall en strimma av hopp. Nu vänder inköpschefsindex upp igen i en rad av Europas viktigaste ekonomier.

April månad bjöd på katastrofsiffror, bland annat för Europas största och tyngsta ekonomi Tyskland. När majsiffrorna för vad som anses som viktig en konjunkturmätare, inköpschefsindex, presenterats ser det i alla fall något ljusare ut.

Det så kallade sammanvägda index för tjänste- och industrisektorn steg till preliminära 31,4. Det var dock fortfarande långt ifrån 50-gränsen där man traditionellt sett anser en siffra över 50 som tecken på tillväxt. 31,4 var också något under analytikernas förväntningar.

Å andra sidan var det ett rejält steg framåt från rekordlåga 17,4 som noterades i rekorddystra april.

"Graden av nedgång har lättnat betydligt men vi är fortfarande långt ifrån normalläge och vägen tillbaka är fortfarande oklar", skriver Phil Smith, ekonom vid IHS Markit i en kommentar.

Framför allt är det tjänstesektorn som nu ser en återhämtning efter att det tyska samhället gradvis lättat upp igen men tysk BNP väntas ändå falla 6,3 procent i år i den djupaste recessionen sedan andra världskriget.

Rejäl ökning

För eurozonen låg index på 30,5, även det en rejäl ökning jämfört med 13,5 i april och det finns nu bedömningar i att ekonomin till viss del har bottnat.

I Storbritannien steg det sammanvägda index för tjänste- och industrisektorn till 28,9 från 13,8 med förhoppningar om att junis mätning ska bli radikalt bättre.

"Juni kommer förhoppningsvis bli bättre då restriktioner gällande nedstängningar har lättats", kommenterar Chris Williamson, chefsekonom vid IHS Markit.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning