Kamprad påverkade Sverigebilden

Bild: Lehtikuva/AFP/Claudio Bresciani

Svenska institutets generaldirektör hyllar Ingvar Kamprads gärning och hans bidrag till att Sverige av omvärlden ses som ett jämställt och demokratiskt land.– Ikea har blivit en viktig symbol för ett modernt samhälle där allt fler kan skapa sig en bättre vardag, säger generaldirektör Annika Rembe.

På Svenska institutet, myndigheten vars uppdrag är att öka omvärldens företroende och intresse för Sverige, hyllar nu Kamprad som en nära unik företagsledare som haft en enorm inverkan på hur Sverige uppfattas av andra länder.

– Få personer i modern tid har betytt så mycket för bilden av Sverige i världen som Ingvar Kamprad och hans Ikea, säger institutets generaldirektör Annika Rembe.

– Det bekräftas gång på gång i de studier Svenska institutet gör kring vad personer i vår omvärld associerar Sverige med.

Stor genomslagskraft

Vidare säger hon att Ikea, med sin enorma genomslagskraft, varit viktig i att etablera Sverige ute i världen som ett modernt, jämställt, och demokratiskt land. Och att Kamprads varuhus ökat intresset för Sverige.

– Alla besökare som kommer till Ikea-varuhusen möts av bilder och namn från Sverige. Det skapar en nyfikenhet på vårt land, något jag själv upplevde under den tid jag var verksam i Kina. Namnet Ikea dök upp i nästan samtliga möten jag deltog vid, säger Annika Rembe.

Med Ingvar Kamprads bortgång försvinner en central figur från möbeljätten. Men i ledningen på Svenska institutet råder ingen större oro över att Ikea nu skulle sluta sälja Sverige med samma framgång som tidigare.

– Jag har svårt att se det skulle leda till någon större förändring. Ikea är ett så starkt förankrat företag och en symbol världen över att jag har svårt att se att Ingvar Kamprads bortgång kommer få någon större effekt.

Tyst minut

Klockan 12.00 svensk tid höll samtliga varuhus och kontor i Ikeakoncernen i Sverige en tyst minut till minne av grundaren Ingvar Kamprad som gick bort i helgen.

Möbel- och heminredningsjätten Ikea meddelade på söndagen att Ingvar Kamprad gått bort efter en kort tids sjukdom, 91 år gammal.

Kamprad dog på sin gård utanför Liatorp i Älmhults kommun, dit han flyttade från Schweiz 2013 efter att ha bott utomlands över 40 år.

Föddes 30 mars 1926 i Pjätteryd i Småland.

Grundade som 17-åring möbelföretaget Ikea – som fick namn efter honom själv och efter orter i hans kära hembygd: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

1994 avslöjades hans dragning till nazism och fascism under 1940- och 1950-talen. Kamprad erkände direkt – och bad om ursäkt.

Ingvar Kamprad var gift två gånger. Han skilde sig från sin första fru, Kerstin, 1961. De hade en adopterad dotter.

1963 gifte han om sig, med Margaretha. De fick tre söner som alla kom att arbeta inom Ikea. I över 30 år bodde familjen utanför Lausanne i Schweiz.

2011 blev Ingvar Kamprad änkling. Två år senare flyttade han hem till Småland, till en gård i sina gamla hemtrakter.

In i det sista var han delaktig i Ikea, de sista åren som senior rådgivare.

Ingvar Kamprad blev 91 år

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning