Ruuskanen: "En helt fin grej"

Antti Ruuskanen gjorde en fin insats i spjutfinalen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Antti Ruuskanen kämpade hårt och klättrade ända upp till en sjätteplats i EM-spjutfinalen.

Antti Ruuskanen knep en sjätteplats i EM-spjutfinalen med ett kast på 81,70 – hans näst längsta båge i år. Det blev en tysk dubbelseger då Thomas Röhler vann (89,72) före Andreas Hoffmann (87,60). Esten Magnus Kirt tog brons (85,96).

– Visst är det här en helt fin grej. Jag lyckades helt okej med att höja nivån, men lite grämer det att jag inte fick till ett längre kast. Jag skulle ha haft några meter mera i kroppen, säger den färska EM-sexan.

Ruuskanen visade sin tuffhet i den tredje omgången. Polacken Cyprian Mrzyglod gick förbi Ruuskanen och tog ett grepp om åttondeplatsen och de tre sista omgångarna men Ruuskanen svarade med att kasta ett 18 centimeter längre kast än Mrzyglod och fick därmed kasta de tre sista kasten.

Han klättrade upp till sjätteplatsen i femte omgången.

"Ger självförtroende"

Medan Ruuskanen står i intervjuzonen sveper en regnskur över Olympiastadion och himlen lyser upp då det blixtrar till i fjärran.

– Det där regnet hade fått komma i första omgången, säger Ruuskanen leende.

I svåra förhållanden kanske Ruuskanen hade kunnat plocka någon ytterligare skalp. Bronsmedaljen var ändå över tre meter ifrån finländaren.

Ruuskanen riktar ett tack åt sin tränare och sitt bakgrundsteam. Vägen tillbaka efter skadeuppehållet har inte varit lätt.

– Det här ger självförtroende. I Uleåborg (säsongspremiären i juni) kastade jag 76 meter. Då hade Röhler redan kastat 92 meter. Nu var skillnaden bara typ åtta meter, säger Ruuskanen och ler.

Ruuskanen ser fram emot hösten.

– Jag är på väg tillbaka. Vi har gjort ett stort jobb.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning