Etelätalo anmälde sig till kampen om VM-biljett – "Stolt över mig själv"

Lassi Etelätalo stod för en av de mest imponerande prestationerna i Kalevaspelen då han krossade VM-kvalgränsen med sitt guldkast. Bild: Lehtikuva/Lauri Heino

Lassi Etelätalo, 31, blåste liv i kampen om den tredje VM-biljetten då han vann FM-guld med ett kast på 84,11 meter i spjutfinalens sista omgång.

Herrarnas spjutfinal såg redan avgjord ut i sista omgången. Men då steg Lassi Etelätalo fram. På sitt sjätte försök slungade han sitt spjut hela 84,11 meter – en dryg meter över kvalgränsen till VM i Doha. Plötsligt är kampen om den tredje och sista VM-platsen vidöppen. Antti Ruuskanen, som kom tvåa i Villmanstrand på 82,57 meter, är redan VM-klar. Samma gäller skadade Oliver Helander vars säsongsbästa är hela 86,93 meter. Den fjärde mannen som klarat VM-kvalgränsen är Toni Kuusela som fixade FM-brons på sitt sista kast som mätte knappa 80 meter.

– Jag hade bra flyt hela tävlingen enda från uppvärmningen. Jag tog en hård ansats men fick inte kastet att stämma på de första försöken. Lyckligtvis klaffade det på sista försöket, säger Etelätalo.

FM-guldet är 31-åriga Etelätalos första i karriären.

– Förstås är jag stolt över mig själv. Jag har inte ett endaste guld ens från junioråren. Det gör det hela ännu skönare, säger Etelätalo som för första gången på många, många år omringas av reportrar, kameror och bandspelare.

Den färska finska mästaren tar uppståndelsen med ro.

– Inte gör det här någonting, säger han leende.

EM-fyra från 2014

Segerkastet 84,11 är inte långt ifrån Etelätalos personbästa från 2014 då han senast – och enda gången – deltagit i ett stort mästerskap. I EM i Zürich kom han sensationellt fyra bakom mästaren Ruuskanen och bronsmedaljören Tero Pitkämäki, som är skadedrabbad och ännu inte tävlat i år.

Tack vare FM-guldet och det starka formbeskedet är Etelätalo högaktuell för en tävlingsresa till Doha i september-oktober.

– Det finns en ledig plats i truppen och det har hela tiden varit min målsättning. Det har i många tävlingar känts som att jag borde kasta gränsen men nu lyckades det. Att det skedde i FM är ett ganska starkt formbesked.

Friidrottsförbundet har två officiella datum då idrottare kan tas ut till VM-truppen. I morgon och den 2 september. Etelästalo tror inte man på förbundet fattar några förhastade beslut gällande den sista representationsplatsen i herrarnas spjut.

– Gränsen är avklarad men vi får se vad beslutsfattarna bestämmer. Det är sagt att man har tid att klara VM-gränsen fram till den 2 september så visst skulle det vara knäppt att nu fylla platsen. Det tyckte jag före tävlingen och det tycker jag fortfarande även om situationen nu är annorlunda.

Ruuskanen lyfter på hatten

Antti Ruuskanen som tappade guldet i sista sekunden var inte så värst sorgsen efter tävlingen. Trots att små problem i tekniken och småkänningar tog spetsen av hans prestation.

– Lassi är finsk mästare och vackert så, säger Ruuskanen som fortsatte sin medaljsvit i Kalevaspelen.

Ruuskanen har tagit medalj i de åtta senaste FM-tävlingarna han deltagit i. Silverpengen var dock den första medaljen sedan 2015 då han senast kunde delta. Totalt har han vunnit tre guld, tre silver och två brons.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning