Kampen om pengarna kulminerar – Rinne förtegen om hur mycket han vill höja skatterna

Antti Rinne anländer till regeringsförhandlingarna. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Regeringsförhandlingarna handlar nu om var skattmasen ska ta pengarna och hur fler människor ska fås i arbete.

Partiledarna är fullt sysselsatta med att försöka nå ett samförstånd om de offentliga finanserna och skatterna, det vill säga de allra svåraste frågorna i de pågående regeringsförhandlingarna.

Arbetsgrupperna som har skissat på hur Finland borde regeras framöver, har för stunden gjort sitt och utöver partiledarna samlas endast den ekonomiska arbetsgruppen och skattearbetsgruppen i dag på Ständerhuset. Skattegruppen sattes i går i extra arbete av regeringsbildaren Antti Rinne (SDP), men Rinne ville inte säga om han är missnöjd med gruppens arbete och tycker att den har skrapat ihop för lite skattemedel.

– Skattegruppen har gjort ett gott jobb. Nu ska vi ännu försäkra oss om vissa saker, sade Rinne då han anlände till förhandlingarna på fredagsmorgonen.

De olika arbetsgrupperna på Ständerhuset ska ha kläckt idéer som skulle kosta flera miljarder euro att förverkliga och enligt uppgift skulle skattehöjningar på 700 miljoner finnas på ritbordet. Men Rinne är ännu förtegen om hur mycket han planerar höja skatterna om han blir statsminister.

Efter veckoslutet får arbetsgrupperna tillbaka sina förslag försedda med en prislapp på hur mycket pengar de har att röra sig med. Därefter fortsätter förhandlingarna igen på bredare front. Rinne säger att regeringsprogrammet kanske blir klart mot slutet av nästa vecka, men det är inte säkert. Det här är en vecka senare än vad man tidigare meddelade.

De grönas ordförande Pekka Haavisto sade ännu förra veckan att han inte vill att totalskattenivån höjs, men är i dag förtegen.

– Jag kommenterar inga detaljer i det här skedet, säger Haavisto.

– Det ska löna sig att jobba och vara företagare och vi ska ha en rättvis beskattning, sade SFP:s Anna-Maja Henriksson då hon anlände till förhandlingarna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning