Kampen om mobilbetalningarna är ännu inte avgjord

Samarbetet med stora S-gruppen ger Mobilepay klara konkurrensfördelar, men ännu är det för tidigt att utse en segrare på marknaden för mobilbetalningar.

Vd:n för danska Mobilepay, Mark Wraa-Hansen, gjorde ingen hemlighet av företagets ambitioner när samarbetet med S-gruppen presenterades på tisdagen. Wraa-Hansen vill att tjänsten ska bli den populäraste plattformen för mobilbetalningar i Finland.

Flera olika mobilbetalningstjänster har lanserats i Finland de senaste åren och marknaden är splittrad. Alla verkar mer eller mindre inom sina egna ekosystem och ingen enskild plattform har blivit dominerande. För kunderna är det svårt att veta vad de ska satsa på och för handeln är det en utmaning att upprätthålla samarbete åt så många håll.

S-gruppens dominans inom det finländska konsumentfältet gör att samarbetet med Mobilepay påverkar hela marknaden för mobilbetalningar i Finland. Kampen är hård mellan de olika plattformarna och då får Mobilepay en klar konkurrensfördel av synkroniseringen med S-gruppens bonussystem.

Bland konkurrenterna är Apple Pay stort ute i världen, men tjänsten begränsas av att den enbart är tillgänglig för Apple-användare. I Finland har OP flest bankkunder vilket ger bankens mobilbetalningssystem Pivo en stor potentiell användarbas. För till exempel Aktia med betydligt mindre kundkrets kan det bli tufft att konkurrera med sin Aktia Wallet.

Mobilepay har ett försprång redan av att man varit länge på marknaden och därmed hunnit bygga upp en kundkrets. Men ännu är det för tidigt att utse en segrare bland tjänsterna. Mobilepays samarbetet med S-gruppen inleds först i höst och sedan tar det sin tid innan också varuhusen, hotellen, restaurangerna och bensinstationerna är med. Dessutom gäller det att bevisa att systemet verkligen fungerar och att kunderna gillar det. Förändringar i konsumentbeteendet kan vara långsamt.

Under tiden får vi se vilka planer de andra aktörerna har. Och vilka motdrag som eventuellt kommer från den andra stora aktören inom finländsk dagligvaruhandel, K-kedjan. Därför är slaget om mobilbetalningarna ännu inte avgjort.

Patrik Harald Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning