Kampen om Lappviken fortsätter: ”Vadå idétävling, hela området är en enda idé!”

Bildjournalisten Klaus Welp har sitt arbetsrum i Lappviken. Han säger att förhandlingarna med staden är ett maratonlopp. Bild: Cata Portin

Mellandagarna i Lappvikens sjukhus blev annorlunda än väntat. För underhyresgästen Klaus Welp handlar det om en utdragen tvist medan Tiina Tikkanen säger att tanken om en idétävling är fullständigt befängd. Inte heller stadsmiljönämndens medlem Tuomas Rantanen är nöjd med beslutet att säga upp hyresavtalen med de nuvarande hyresgästerna.

Det är över när det är över. Sådan är andan i Lappviken där hyresgästerna fick en kalldusch på torsdagskvällen. Det var då, mellan julen och nyåret, som Helsingfors stad beslöt att de kommande sex månaderna blir de sista innan stället töms och det gamla psykiatriska sjukhuset byggs om så att det i framtiden ger bättre avkastning. Är det bostäder eller något annat ska avgöras i en idétävling.

– Vem kommer på en sådan idé? Hela det här stället är en idé, säger Tiina Tikkanen.

HBL träffar henne i huvudbyggnaden men kaféet som hon letar efter är stängt i mellandagarna.

Tikkanen har ofta planerat ett besök till stället men av olika orsaker har det inte blivit av. Förrän nu när det kommer dåliga nyheter.

– Jag är nu ledig och har tid att tänka. Så jag passade också på att gå hit och det är fantastiskt. Här får människor umgås, ta det lugnt och man behöver inte ha en massa pengar. Det här är nu hotat och det säger mycket om vår tid.

Tiina Tikkanen gjorde sitt första besök till Lappvikens sjukhus på fredagen. Hon tycker området är fantastiskt. Bild: Cata Portin

Var är alla?

Bildjournalisten Klaus Welp är en av dem som har sitt arbetsrum i Lappviken. Just den här dagen är det tyst i huset men han berättar om livet som inte verkar nå beslutsfattarna i Helsingfors.

– Politikerna och tjänstemännen är aldrig här och ser själva. Och ett konsultjobb skulle kosta massor och ändå skulle man inte få ett sådant ställe som det här, säger han.

Enligt Welp är högre hyra ett alternativ, men inte sådana summor som staden föreslår.

– Tyvärr är det här (plötsliga uppsägningen av hyresavtalet) stadens taktik i förhandlingarna. Men det är ett maratonlopp. Kampen fortsätter.

HBL får ta en titt på en film som inom ett par veckor blir klar och visar på den aktivitet som till vardags pågår i Lappviken. Då blir det ännu svårare att begripa hur staden, vars slogan är att vara till för stadsborna, vill slå sönder en oas. Pengarna som enligt staden skulle behövas till renovering och verksamheten är kännbara men inte alls omöjliga i den stora bilden, enligt dem som kämpar för bevarandet.

Finlands första psykiatriska sjukhus är ritat av Carl Ludvig Engel och öppnades 1841.

Bland andra har Finlands nationalförfattare Aleksis Kivi vårdats på sjukhuset.

2008 upphörde sjukhusverksamheten efter att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt flyttade sin ätstörningsavdelning till Tölö.

På mötet den 11 december 2018 bestämde politikerna i stadsmiljönämnden att villkoren i idétävlingen för att hyra eller köpa sjukhusområdet i Lappviken ändras så att allmännyttig verksamhet ska vara möjlig också i framtiden.

Den 28 december sade stadens tjänstemän upp avtalet med hyresgästerna. De har sex månader på sig att tömma byggnaden.

Idétävlingen ska vara avgjord i början av 2020.

I den tidigare sjukhusbyggnaden finns allmänna utrymmen som i dag inte just ger staden intäkter. Samtidigt, säger projektchef Tuula Sundman på föreningen Lappvikens källa och styrelsens ordförande i kooperativet Tilajakamo Teemu Lehto, hotar staden nu gå miste om 300 000 euro per år. Det är också hyresgästerna som städar och öppnar toaletterna för allmänheten, sådana små detaljer som stadshuset kanske inte känner till.

– Staden gjorde nyligen en organisationsförändring och nu måste vi presentera alla aktiviteter en gång till. Det verkar finnas luckor i informationen, säger Klaus Welp.

Inget smart beslut

Tuomas Rantanen (Gröna) sitter med i stadsmiljönämnden. Hans uppfattning är att skillnaden mellan hyran som de nuvarande gästerna betalar skiljer sig så mycket från den nivå som staden eftersträvar att tjänstemännen därför sagt upp hyresavtalen. I nuläget betalar hyresgästerna en hyra på 3,61 euro per kvadratmeter medan staden räknat ut att den nya hyresnivån kommer att ligga kring 9 euro per kvadratmeter.

– Sannolikt har tjänstemännen dragit den slutsatsen att deras behörighet inte räcker till för att bevilja en så stor subvention till hyresgästerna som motbudet skulle innebära. Men att säga upp avtalet var inte alls smart eftersom det skapar en mindre politisk sammandrabbning och nämnden tvingas ta ställning i frågan på det här sättet, säger Rantanen.

Han önskar att tjänstemännen hellre skulle ha tagit upp ärendet i nämnden i all tysthet i januari.

– Då skulle nämnden ha kunnat utarbeta någon slags kompromisslösning. I stället blev frågan så svår och komplicerad som möjligt.

Å ena sidan förstår Rantanen stadens tjänstemän och deras försök att värna om skattebetalarnas pengar. Han menar att all den verksamhet som i dag drivs i Lappviken inte kan betraktas som allmännyttig. Bland underhyresgästerna finns alldeles vanliga företag och även om Rantanen ser också den delen av verksamheten som positiv är den inte på samma sätt allmännyttig som exempelvis hälsofrämjande tjänster.

– Men å andra sidan kommer vi inte heller att hitta någon eller några andra hyresgäster. Nämnden är enig om att lokalen inte får stå tom eftersom risken för ofog är så stor.

Alla är ense om att lokalen absolut inte får stå tom i och med att risken för ofog är hög. Bild: Cata Portin

Nya förhandlingar väntar

Rantanen säger att han på torsdagen växlade några meddelanden med nämndens ordförande, biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (Gröna).

– Jag fick den uppfattningen att ärendet ska tas upp i nämnden och staden kommer att inleda nya förhandlingar om hyran. Nivån ska vara sådan att de nuvarande hyresgästerna klarar av den.

Enligt Rantanen är det viktigt att tillåta de nuvarande gästerna stanna kvar under den odefinierade övergångsperioden tills idétävlingen är avgjord.

– Vi ska absolut inte säga upp hyresavtalet med hyresgästerna men på vilken nivå hyran ska ligga måste nämnden ta ställning till. Jag är övertygad om att vi i nämnden kommer hyresgästerna till mötes i förhandlingarna.

På fredagen skickade Helsingfors stad ut ett pressmeddelande där man informerade om fortsatta förhandlingar om hyresavtalet med Tilajakamo och Lappvikens källa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning