Kampen mot Lukasjenko ser ut att bli lång

Tiotusentals människor har återigen strömmat ut på gatorna i Minsk med krav om att Belarus president Aleksandr Lukasjenkos avgår och att nya val hålls. Över 100 personer har gripits. Bild: Sergei Gapon/Lehtikuva-AFP

I dag gick belarusierna än en gång ut på gatan i tiotusentals för att demonstrera mot Lukasjenko. Och än en gång sände Lukasjenko ut svartklädda soldater ur inrikesministeriets elittrupper. Utgången är fortfarande oviss, men en sak står nu klar: Demonstranterna är beredda att fortsätta. Kampen kan bli lång.

SANKT PETERSBURG Det enda som spelar någon roll när det gäller demonstrationer är hur länge de fortgår. För att de ska ha någon som helst framgång måste de dels vara tillräckligt stora. Men framför allt måste de pågå länge.

En diktator eller korrupt ledare går aldrig utan strid. I Ukraina pågick demonstrationerna i drygt två månader innan presidenten Viktor Janukovytj drog sina slutsatser och flydde till Ryssland.

Att protesterna hamnar högt på nyhetsagendan är moraliskt avgörande för demonstranterna. Något som Aleksandr Lukasjenko utmärkt väl förstår. Det är därför han har fråntagit en stor del av de utländska journalisterna deras ackreditering. Flera har deporterats, bland dem DN:s Paul Hansen.

Bevakningen har ändå fortsatt, tack vare de belarusiska nyhetsmedierna tut.by och Nexta. Den tid då det gick att stoppa informationsflöden genom att skicka ut utländska journalister är förbi. Det bevisar videofilmerna från dagens demonstration, med gigantiska folkmassor som under ett hav av rödvita belarusiska flaggor ropar "Avgå!" på gatorna i Minsk.

Kampen i Belarus mellan folket och diktatorn har böljat fram och tillbaka. Först såg det ut som att Lukasjenkos våldsamma misshandel av demonstranterna natten till den 10 augusti skulle kväsa protesterna. Sedan gjorde rörelsen en kraftfull comeback. Dels med en gigantisk manifestation den 16 augusti då över hundratusen belarusier krävde Lukasjenkos avgång i Minsk. Dels – vilket var ännu viktigare – med de statliga fabrikernas arbetarstrejker. Ingen som såg Lukasjenkos ansikte då fabriksarbetarna, hans egna väljare, ropade "AVGÅ!" åt honom kan glömma det. En förödmjukad, stukad diktator.

Aleksandr Lukasjenko försöker få övertaget genom vapenskrammel och skrämseltaktik. Rysslands president Vladimir Putin har meddelat att ryska trupper står i beredskap för att sändas till Belarus. Bild: Kevin Lamarque/Lehtikuva-AFP

Men Lukasjenko slog tillbaka. På flera fabriker har nu arbetarna återgått till jobbet. Så kallade Lukasjenko-supportrar – i praktiken statligt anställda – har transporterats till huvudstaden där de har hållit motdemonstrationer. I dag var tusentals OMON-soldater (soldater ur inrikesministeriets elittrupper, specialutbildade för att slå ner protester) ute på gatorna i Minsk. Någon misshandel har än så länge inte registrerats – Lukasjenko har helt klart insett att den slår tillbaka mot honom själv. I stället har man gripit minst 125 personer.

Diktatorn försöker nu få övertaget genom vapenskrammel och skrämseltaktik. Självständighetstorget är avstängt och genom staden kör hårt kravallutrustade soldater och spärrar av vägarna. Den oberoende belarusiska Telegram-kanalen Nexta visar filmer av stridsvagnskolonner som kör in i Minsk. I sitt presidentpalats har diktatorn själv barrikaderat sig bakom soldater och poliser för att fira sin födelsedag. Demonstranterna försöker ta sig till palatset för att fredligt gratulera honom genom att kräva hans avgång, men hålls på avstånd av soldaterna.

En ledare som barrikaderar sig mot sitt eget folk kan knappast överleva på sikt. Det betyder inte att Lukasjenko inte kommer att försöka, i sista hand genom att kalla in ryska trupper. Vladimir Putin och Lukasjenko kommer att träffas nästa vecka, och Putin har redan meddelat att ryska trupper står i beredskap för att sändas till Belarus.

Även om Putin just nu utlovar Lukasjenko militär hjälp så känner Kreml ingen lojalitet med Lukasjenko. Kreml känner lojalitet enbart med sina egna intressen. Lukasjenko har man länge betraktat som en parasit.

När armenierna gjorde revolution valde Moskva att stöda demonstranterna. Att Ryssland skulle gå in i Belarus för att stöda Lukasjenko är fullt möjligt och ingenting som Putin tvekar inför. Allt beror på vilken häst han beslutar sig för att hålla på.

Vänta er en ny demonstration senast nästa söndag.

Anna-Lena Laurén Medarbetare i Ryssland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning