Kampen mot "jonket"

GIFTER SIG. MonaLisa hittar kärleken i Fredrik som kämpar med liknande problem som hon själv. Bild: Svt

I dokumentären MonaLisa story kämpar en tvåbarnsmamma i Malmö mot sitt heroinmissbruk.

MonaLisa story kan ses i SVT Play till den 11.10.

Jessica Nettelbladt är en svensk dokumentärfilmare som det finns skäl att hålla ett öga på. År 2011 kom Jag är min egen Dolly Parton om fem musicerande kvinnor, en dokumentär som även visades i Yle Fem. Nyligen sändes hennes senaste dokumentär MonaLisa story i SVT, och går att se på SVT Play till den 11 oktober.

Vilket rekommenderas, för det här är en dokumentär utöver det vanliga då det gäller att skildra en kvinnas kamp mot drogmissbruk. I åtta år har Nettelbladt följt sin huvudperson MonaLisa som gått från ett helt vanligt Svenssonliv med familj, barn och lärarjobb till att i samband med en depression gå ner sig helt på heroin. MonaLisa är extra sårbar på grund av sitt sociala och biologiska arv eftersom hon själv föddes påtänd på amfetamin bara drygt ett kilo tung. Också hennes biologiska mamma var nämligen missbrukare, men MonaLisa och hennes bror fick en kärleksfull uppväxt hos fosterföräldrar. Liksom MonaLisas egna barn är placerade på fosterhem i dokumentären.

Det står bortom all tvekan att det funnits en stor tillit mellan dokumentärfilmare och huvudperson. Som tittare kommer man oerhört nära MonaLisa – inte bara i stunder då missbrukets fulhet och förtvivlan skildras, utan också hennes inre liv i form av tankar och känslor. Vi får se hur hon injicerar heroin och det framgår att hon som så många andra kvinnor i samma situation säljer sig för att finansiera missbruket. Men det är inte på sådana detaljer fokus ligger, utan på MonaLisa som tänkande och kännande person. Hon har ett starkt uttrycksbehov och skriver texter och låtar, och ser på sin situation med nykter blick.

Livet går upp och ner för MonaLisa i dokumentären. Efter avgiftning och nyktra perioder kommer återfall. I centrum står också kärlekshistorien mellan MonaLisa och Fredrik, även han med missbrukarbakgrund. Deras relation visar hur ett par med den här problematiken både kan dra ner varandra och hjälpa varandra.

Nettelbladt håller just nu på att spela in en uppföljningsdokumentär om MonaLisa och Fredrik.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning