Kampanjen har startat

Matti Vanhanen (C), den enda utnämnda kandidaten i presidentvalet 2018, reser runt och pratar utrikespolitik på gräsrotsnivå. Själv vill han inte kalla det för kampanj.

Matti Vanhanen framstår nästan som en ny man efter sitt återinträde i politiken.

Han blev riksdagsledamot på nytt våren 2015 och fick uppdraget att leda Centerns riksdagsgrupp. En pålitligare gruppordförande kunde statsminister Juha Sipilä knappast ha kunnat tänka sig. Vanhanen är obrottsligt lojal mot partiledningen och Sipiläs åtstramningspolitik.

Det är den befrielse Vanhanen andas som ger associationen att han är som en ny man. Statsministeruppdraget är oerhört tungt. Vanhanen kämpade under sina sju år som statsminister också med valfinansieringsskandalen, som allra mest gällde Centern, och personliga bekymmer i form av skilsmässa. Det präglade offentligheten kring honom. Nu tynger varken ansvaret eller den pressade tidtabell en statsminister måste leva med.

På Centerns partikongress i juni utsågs Matti Vanhanen till partiets presidentkandidat. Övriga formellt valda presidentkandidater får vi vänta på ännu en tid. Vanhanen kan ägna sig åt sin kandidatur, om inte på heltid så i alla fall med en helt annan tidtabell än då han kandiderade 2006, då han var statsminister. Antti Kaikkonen har övertagit gruppledarskapet och Vanhanen kommer att ta Kaikkonens plats i riksdagens utrikesutskott.

Den här veckan inledde Matti Vanhanen en serie diskussioner under rubriken "Utrikespolitik tillsammans". De första diskussionerna i Kalajoki och i Uleåborg samlade en hel del folk och visar på ett behov att ventilera säkerhetspolitik. Vanhanens koncept är att han först talar fritt i en halv timme och sedan blir det frågor och kommentarer. Enligt Matti Vanhanen är det viktigt att ingen får en känsla av att inte ha fått säga vad man hade på hjärtat.

Redan i februari gav Vanhanen ut en bok om sin syn på utrikespolitiken och det han säger till de utrikespolitiskt intresserade medborgarna står förstås i samklang med bokens innehåll. Han skriver bland annat om ett ännu tätare samarbete mellan Finland och Sverige i säkerhetspolitiken och flaggar också för svenskans betydelse i Finland. Just den saken kom inte fram på diskussionen i Uleåborg. Det gjorde däremot den ytterst tveksamma inställningen till ett Natomedlemskap. Optionen ska finnas där och Ryssland ska vara medvetet om den och att uttryckligen Rysslands eget agerande påverkar om optionen används eller inte. Men det är uppenbart att både Centern och Matti Vanhanen hoppas att optionen aldrig ska behöva användas.

Finlands säkerhet förutsätter enligt Vanhanen att fyra kriterier uppfylls. Utrikespolitiken måste vara stabil och förutsägbar – både bakåt och framåt. Försvaret ska vara trovärdigt och försvarsviljan är viktig. Den inre sammanhållningen kring gemensamma värderingar som demokrati, människovärde och rättsstat måste vara stark. Slutligen krävs en god och självständig ekonomi.

Det är viktigt att gemene man och kvinna har möjlighet att diskutera utrikes- och säkerhetspolitik. Matti Vanhanen vill inte kalla diskussionerna för valkampanj men givetvis bäddar han för valet. Samtidigt är diskussionerna ett exempel på att demokrati kräver mycket mer än att folk röstar.

Konstellationerna och också Matti Vanhanens framgång i presidentvalet om nästan ett och ett halvt år är i hög grad beroende av Sauli Niinistös kandidatur. Det beskedet har utlovats i början av nästa år.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning