Kamp om sekunder när Årets kock avgörs

Alfred Tallberg sätter sista handen vid huvudrätten strax innan tävlingstiden går ut. Bild: ELO-stiftelsen

Sekunder tickar, kastruller puttrar och elvispar jobbar för högtryck när de sex semifinalisterna komponerar sina rätter i tävlingen Årets kock 2018.

Samtidigt med mat- och restaurangbranschens mässa Gastro pågår också tävlingen Årets kock i Mässcentrum i Helsingfors. Vinnaren koras i morgon, men redan i dag hölls de två semifinalerna, med sex kockar var i de båda starterna.

Det blir en strid mot sekunderna, då kockarna förväntas ösa upp sina färdiga portioner i rätt ögonblick, på en angiven tidpunkt. Redan klockan åtta på morgonen är middagsförberedelserna i full fart, men så ska de tävlande i första semifinalen också servera de första huvudrätterna redan vid tiotiden på förmiddagen.

Tävlingen är en välregisserad tillställning, där matgästerna anländer enligt en viss tidtabell och kockarna tillreder sina portioner av på förhand bestämda råvaror. Det vimlar av domare, hjälpkockar och kameramän i restaurangen, som har byggts upp bland de andra utställningsmontrarna i mässhallen. Kockarna har individuella tidtabeller, var tionde minut ökar volymen till nivå rockkonsert då trumvirvlar fyller ljudrummet och kockarna lägger sista handen vid sina portioner. Missar man sin deadline rasslar minuspoängen in.

Servitris Saara Pulkkinen från Holiday Club Saimaa tävlade om titeln Årets servitris, men gick inte vidare från första semifinalen. Bild: ELO-stiftelsen

Fräscha drinkar, små portioner

HBL har tilldelats en plats vid bord 2 och får njuta av mat tillredd av kocken Alfred Tallberg från restaurang Latva i Helsingfors. Vår servitris kommer från Holiday Club Saimaa och heter Saara Pulkkinen, hon tävlar om titeln Årets servitris, som avgörs samtidigt.

Pulkkinen inleder med att servera sällskapet en fördrink som hon kallar Elyx Martini, en ganska stark cocktail, men om man bortser från att klockan inte är mera än frukostdags så är den väldigt fräsch och smakrik.

Första förrätten är en minimal portion blomkålspuré med hummer. Bild: Petra Miettinen

Förrätterna är två till antalet och den första ska komponeras av hummer och prosecco. Tallberg har vispat ihop en läcker blomkålskräm med den bubbliga drycken och hummern har fått sällskap av tunt skivade rädisor. Rätten är riktigt god och smakerna smälter i munnen, men portionen är så minimal att man nog önskar sig lite påfyllning.

Andra förrätten består av renpaté med grönsallad och vinbärsgelé. Bild: Petra Miettinen

Den andra förrätten är rejälare – renpaté inbakad i smördegsrulle, serverad med grönsallad och en klick svartvinbärsgelé.

– Rätten andas 80-tal! Visst var inte patéer väldigt populära då? lyder diskussionen kring bordet.

Till huvudrätten, som ska bestå av kål och ankbröst, har servitrisen Pulkkinen valt ett bärigt rödvin från Nya Zeeland, Brancott Estate, gjort av i huvudsak pinot noir-druvor.

– Det här är inte ett fylligt rödvin, utan det får sin karaktär av syran. Vinet har en tydlig smak av både körsbär och tranbär och passar bra med den grönsaksbetonade huvudrätten som Tallberg har komponerat, berättar Pulkkinen.

Idrott hjälper

Alfred Tallberg deltar nu för första gången i tävlingen, men någon nervositet står inte att utläsa från hans ansikte då han två sekunder innan tiden rinner ut häller upp svampsåsen med smak av timjan på tallrikarna och får applåder för den prestationen.

Huvudrätten består av rökt ankbröst med grillad kål, svamp och plommon. Bild: ELO-stiftelsen

Rätten domineras av grillad kål, rökt ankbröst och två sorters svamp, men innehåller också fermenterat plommon. Portionen smakar utsökt och ankan smälter i munnen, men utseendemässigt är portionen inte vacker, maten ser mest ut som en oformlig hög med olika nyanser av brunt.

– Visst har jag övat en del inför tävlingen, som är min första i matsammanhang, men jag har en hel del tävlingsvana från idrotten och det hjälpte mig att behålla mitt lugn, säger Tallberg strax efter att hans portioner har serverats till både matgäster och domare.

Varken Alfred Tallberg eller Saara Pulkkinen gick vidare till finalen, som hålls i dag. Vinnarna i Årets kock och Årets servitris koras klockan 15.30 i Mässcentret i Helsingfors.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning