Kamp om barnvagnsplatser på tåget – "Ett verkligt problem"

Martina Brunell med sonen Melvin och Elin Westerlund med dottern Vilja tar ofta tåget upp till Österbotten och känner väl till problemet med att få plats för barnvagnarna. Bild: Niklas Tallqvist

I midsommar ska många familjer ut och resa med tåg. Men det är ofta svårt att hitta en plats för barnvagnen. – Det blir lite av en tävlan om att få plats, säger Martina Brunell från Esbo. VR är medvetna om problemet och lovar förändringar.

Tåg är ett behändigt färdmedel då man reser med småbarn – såvitt barnvagnen får plats på tåget. Kampen om barnvagnsplatserna är hård i dag.

– Man märker genast vilka föräldrar som rest tidigare och därmed känner till den eviga problematiken med att få plats för barnvagnarna, säger småbarnsföräldern Elin Westerlund från Helsingfors.

När småbarnsföräldrar kommer till tåget vet de aldrig huruvida barnvagnen kommer att få plats på avsett ställe eller inte. En längre tågresa innebär oftast att vagnarna skyfflas runt i det oändliga och konduktörerna står inför ett ständigt pusslande vid varje station.

I VR:s fjärrtåg finns specifika platser avsedda för rullstolsburna. På samma ställe är det även meningen att de barnvagnar som inte fälls ihop under resan ska stå. Men platserna kan inte bokas på förhand.

Under de senaste åren har tågresandet ökat markant och mängden stort bagage likaså. Förvaringsutrymmena för större bagage samt för barnvagnar räcker inte längre till i fjärrtågen.

Vem hinner först?

Martina Brunell är bosatt i Esbo men kommer ursprungligen från Karleby. Tillsammans med sonen Melvin tar hon alltid fjärrtåget då det är dags att åka upp till Österbotten.

– De gånger min man är med tar vi bilen, men reser jag ensam med Melvin väljer jag alla gånger tåget. Det är absolut bekvämast men problemet med barnvagnen skapar ibland huvudbry, säger Brunell.

Under en flera timmar lång tågresa behöver barnen få sova i vagnen, vilket gör att man ogärna fäller ihop den.

– Självklart gör man det om det kommer en rullstol, men annars undviker man gärna. Att ensam fälla upp och ner en barnvagn samtidigt som man ska hålla koll på ett barn som springer runt är inte lätt, konstaterar Brunell.

Speciellt med spädbarn är det besvärligt ifall vagnen inte kan stå uppfälld under resans gång.

Att hålla koll på packning och ett litet barn samtidigt som man plötsligt måste fälla ihop vagnen är inte enkelt, konstaterar Martina Brunell. Bild: Niklas Tallqvist

Då Melvin var mindre brukade Brunell först ta ett tåg in till Helsingfors för att vara bland de första som steg ombord på tåget mot Karleby.

– Det verkar vara ett vanligt knep bland småbarnsföräldrar. Det blir lite av en tävlan om att få plats för sin vagn, säger hon.

Westerlund känner väl igen det. Tillsammans med dottern Vilja åker hon också ofta upp till Österbotten och konstaterar att det så gott som alltid är problem att få alla barnvagnar med.

– Det är inte bara jobbigt för en själv. Jag tänker också på de stackars konduktörerna som ständigt ska pussla och flytta för att få allt att gå ihop, säger Westerlund.

Nya behov måste bemötas

I ett fjärrtåg finns plats för omkring sju uppfällda vagnar om ingen reser med rullstol.

– Under vår senaste tågresa räknade jag med upptill tolv barnvagnar som alla på något vis skulle få plats, berättar Westerlund.

Även om Brunells och sonens senaste resa inte skedde under de mest barnvänliga restiderna, kvarstod problemet.

– Vi kom med ett tåg som var framme i Helsingfors vid midnatt. Ändå var det stundvis fullt av barnvagnar på tåget, säger hon.

Att folk allmänt reser mer sommartid är känt men detta är ett problem barnfamiljer tampas med året runt.

– Även vintertid har det varit lika, konstaterar Westerlund.

Brunell instämmer och poängterar att hon väl förstår varför barnfamiljer föredrar tåg som färdmedel.

– Jag är väldigt tacksam för att priset gått ner och för att barnen också får åka gratis och förstår bra varför många väljer tåg. I dagsläget motsvarar tyvärr bara inte kapaciteten behoven.

Förändring i sikte

På VR känner man bra till dilemmat.

– Vi har fått respons av tågpersonalen att detta blivit ett verkligt problem och därför gjort vårt yttersta för att finna en lösning, säger Vesa Rauhala, operativ chef på VR.

Rauhala tror inte att fler småbarnsfamiljer plötsligt börjat åka tåg utan att problemet är en följd av att tågresandet allmänt ökat i popularitet.

– Med fler resenärer följer såklart mer bagage och då också fler barnvagnar. Tidigare räckte utrymmet till för allt och alla men nu gör det inte längre det, säger Rauhala.

Eftersom såväl personal som resenärer reagerat på saken har ärendet getts hög prioritet inom företaget.

– Just nu är förändringar under planering och i framtiden kommer det finnas mera utrymme för förvaring och barnvagnar, säger Rauhala.

En annan aspekt Westerlund och Brunell tar upp är varför rullstolarna placeras på samma plats där barnvagnarna ska stå.

– Jag har ofta tänkt att det inte kan vara så roligt för de rullstolsburna att sitta inklämda bland alla barnvagnar, säger Westerlund.

Orsaken är enligt Vesa Rauhala att rullstolsplatserna ska vara lättillgängliga.

– Det handlar om var i tåget man lättast kommer in och ut, säger han.

Någon exakt tidsplan för när förändringarna genomförs vågar Rauhala inte ge.

– Jag kan tyvärr inte säga om det kommer att ske i höst eller om det drar ut till vintern, men problemet har getts hög prioritet.

Tågvagnen rymmer omkring sju uppfällda barnvagnar om ingen rullstol finns med, men ofta blir det överfullt. Bild: Lisa Fordell

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning