Kämp i exklusivt sällskap

Bild: Niklas Tallqvist

Hotel Kämp har tagits upp som medlem i The Leading Hotels of the World, en internationell sammanslutning för lyxhotell. Medlemskapet är en kvalitetsstämpel som ska ge ökad synlighet.

Grand Hôtel i Stockholm, d'Angleterre i Köpenhamn och Continental i Oslo är sedan tidigare medlemmar i sammanslutningen The Leading Hotels of the World. Därför ser Mattias Scheibel Larsson, LWH:s Nordendirektör, Kämps medlemskap som en logisk utveckling. Både Grand i Stockholm och Continental i Oslo har varit medlemmar sedan 1970-talet.

Fakta

Gamla anor

Sammanslutningen The Leading Hotels of the World grundades 1928, då under namnet Luxury Hotels of Europe and Egypt. Bland de ursprungligen 38 medlemshotellen fanns bland andra legendariska Hotel Negresco Nizza, Mena House i Kairo och King David Hotel i Jerusalem.

I dag ingår 375 hotell i över 80 länder. Cirka hälften finns i Europa, framför allt i Italien, Schweiz och Tyskland. LWH ägs av medlemshotellen och varje medlem betalar en avgift till sammanslutningen.

Hotel Kämp på Norra Esplanaden öppnade 1887 och var i början av 1900-talet en populär mötesplats för den tidens konstnärer, som Akseli Gallen-Kallela, Eino Leino och Jean Sibelius.

Ursprungliga Kämp stängde 1965. Den gamla byggnaden ersattes av en ny byggnad med liknande fasad. Fram till mitten av 1990-talet inrymde fastigheten KOP-bankens huvudkontor. 1999 återinvigdes Hotel Kämp.

– Jag har velat ha med Kämp ända sedan jag började jobba på LWH för fem år sedan. Hotellet håller absolut LWH-standard. Kämp var visserligen bank under många år, men hotellet har en värdefull historia och ligger mitt i Helsingfors, säger Scheibel Larsson.

Han ser också Kämp som en länk mellan övriga Norden och Baltikum där Schlössle Hotel i Tallinn och Grand Palace Hotel i Riga ingår i den exklusiva sammanslutningen. Och med hotell i fyra nordiska länders huvudstäder är det lättare för LWH att sälja Norden till internationella resenärer.

Personlig service a och o

LWH har en kravlista med 900 punkter för potentiella medlemshotell. Hotellen inspekteras årligen anonymt. Minst 85 procent av kraven ska uppfyllas för medlemskap.

– Vi tittar till exempel på om hotellet har en dörrvaktmästare som tar emot och hälsar, hur gästerna bemöts i receptionen – kort sagt hur väl de blir omhändertagna. Testet handlar till 90 procent om service, om interaktionen mellan gäster och personal. Det här är inget statiskt test utan ändras vid behov, det som funkade på 1970-talet funkar kanske inte i dag.

För Kämps del säger Scheibel Larsson att det viktigaste kriteriet för medlemskap var att LWH självt ville ha med hotellet. Annars är det ofta hotellen som tar initiativ.

– Vi får cirka 1 200 ansökningar per år, säger han.

Uppmuntrar individualism

LWH riktar sig rent allmänt till privatägda, individuella lyxhotell – inte till kedjor. Enligt Scheibel Larsson är målgruppen den nyfikna resenären som reser ofta, minst åtta gånger per år, och kanske kombinerar affärsresor med semester – och folk som gillar individuella hotell snarare än kedjor.

Enligt Scheibel Larsson är många hotell en destination i sig, mer än själva orten.

Marc Skvorc, vd på Hotel Kämp, säger att medlemskapet i LWH ger hotellet en kvalitetsstämpel och ökad synlighet.

– Nu är vi del av en mycket lyxfokuserad familj, vilket passar Kämp med hänsyn till arvet och historien.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning