Kamala Harris pratar migration i Guatemala

USA:s vicepresident Kamala Harris tas emot av Guatemalas utrikesminister Pedro Brolo vid ankomsten till Guatemala City. Bild: Jacquelyn Martin/TT-AP

USA:s vicepresident Kamala Harris är i Guatemala på sin första utlandsresa i ämbetet. På agendan står migration i allmänhet och de ensamkommande barnen vid USA:s södra gräns i synnerhet.

– Hon är här som en del av regeringens satsning på att återupprätta USA:s ledarskap i världen, säger Harris nationella säkerhetsrådgivare Nancy McEldowney till journalister som reser med vicepresidenten, uppger Vita huset.

Mycket är höljt i dunkel kring resan, men under måndagen ska Harris bland annat möta företrädare för civilsamhället och Guatemalas regering. Detta för att få en uppfattning om vad som krävs för att hantera problem som har sin grund i klimatförändringar och osäker tillgång till mat – som i sin tur ofta leder till fattigdom, våld och korruption, enligt Vita huset.

På tisdagen reser Harris vidare till Mexiko.

Hennes chefs första utlandsresa går till Storbritannien, Belgien och Schweiz. Den inleds på torsdag då president Joe Biden möter den brittiske premiärministern Boris Johnson, inför G7:s toppmöte i brittiska Cornwall. Biden ska också resa till Natotoppmötet i Bryssel samt till Genève, för en träff med sin ryske kollega Vladimir Putin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning