Kålsoppa på nytt sätt

Alla kålsoppor behöver inte kokas på brynt vitkål. En ljusare variant kokas på blomkål och broccoli. Bild: TT

Det tar inte många minuter att koka sin egen kål- eller grönsakssoppa. Med blomkål och broccoli blir det både fräscht och gott utan större arbetsinsats.

För 4 personer, 30 minuter

1 blomkålshuvud

1 broccolistånd

2 morötter

1 palsternacka

1 gul lök

1/2 kålrot

100 g haricots verts

13 dl vatten

3 tärningar grönsaksbuljong

5 msk finhackad persilja

2 dl grädde

salt och peppar

1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

Att äta till:

småbladig sallad

gott bröd

Gör så här:

1. Skala rotsaker och lök. Skär rotsakerna i strimlor eller mindre bitar. Hacka löken ganska fint. Skär ned blomkål och broccoli i mindre buketter. Ta inte med de hårda stammarna.

2. Koka upp vattnet och lägg i grönsaksbuljongtärningar. Sjud först rotsakerna 5 minuter, lägg därefter i lök, blomkål, broccoli samt haricots verts och sjud ytterligare 3–4 minuter. Grönsakerna ska vara lätt mjuka men inte överkokta.

3. Smaka av soppan med hackad persilja, grädde, salt och vitpeppar. Avred soppan med majsstärkelse löst i vatten. Koka upp och sjud 1 minut. Toppa soppan med småbladig sallad och servera med ett gott bröd.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning