Kålsoppa med lax

Grönkål tål att användas året runt, inte bara till jul. Satsa på en uppiggande grönkålssoppa med ägg och varmrökt lax. Bild: Janerik Henriksson/TT

Grönkål är något som går att använda året runt, inte bara till jul. Det här är en härligt matig och robust soppa för lite kallare dagar.

Grönkålssoppa med lax och ägg

För 4 personer, 30 minuter

2 stånd färsk grönkål (eller 200 g fryst)

1 gul lök, finhackad

2 msk smör

2 msk mjöl

1 liter hönsbuljong

ev. maizena

2 dl grädde

riven muskot

salt

nymalen svartpeppar

cirka 100 g varmrökt lax

2 kokta ägg

Gör så här:

1. Dra bort mittstjälken på kålen och grovhacka den. Fräs lök och grönkål i smöret, pudra över mjöl och rör om. Häll på buljongen och låt koka i 15 minuter. Mixa tills soppan blir slät och får en lagom tjock konsistens. Red med lite maizena utrört i kallt vatten om det känns för blött.

2. Tillsätt grädden, värm utan att det kokar. Smaka sedan av med riven muskot, salt och peppar.

3. Häll upp i skålar, bryt över laxen och toppa med ägghalvor.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning