Kallt vatten och frusna morötter – så klarar Osmo och Tarmo av hettan

Tarmo och Osmo är unga, aktiva hundar. När temperaturerna stiger får de inte lika mycket motion och blir lätt uttråkade. Bild: Karl Vilhjálmsson

Finska lapphundarna Osmo och Tarmo är vanligtvis livliga typer som älskar hundparken vid Torkelsbacken. Så länge värmeböljan håller i är bröderna tvungna att nöja sig med korta promenader och stillsamma lekar inomhus.

Veterinär Jussi Virta och hundägaren Tiia Haapajärvi delar sina bästa tips:

Undvik direkt solljus, stanna i svalare utrymmen eller i skuggan med djuret.

Känn efter asfaltens temperatur med handflatan, hundars trampdynor är känsliga och klarar inte av hetta.

Se till att djuret alltid har tillgång till fräscht vatten.

Om djurets matsmältning tål grönsaker och frukt kan du testa på till exempel frusen gurka och vattenmelon. Kokta morötter kan också frysas.

Blågröna alger är farliga också för hundar, så kolla upp algläget innan du tar hunden till stranden.

Hundar med riktigt tjock päls kan svalkas genom att lägga en kall, våt handduk eller T-tröja på dem.

Kolla djurets kroppstemperatur.

Ring veterinären om du misstänker att djuret fått värmeslag eller om du annars är misstänksam då det gäller djurets välmående.

– Osmo är så pratsam i dag – vanligtvis är det Tarmo som ansvarar för skällandet, säger Helsingforsbon Tiia Haapajärvi medan hon leder sina hundar längs med gatorna i Berghäll.

Osmo och Tarmo har tjockt täckhår och tätt underull och under de varma sommarmånaderna klipper Haapajärvi pälsen under magen så att hundarna bättre klarar av hettan. Då temperaturen inne i hennes hem steg till 30 grader i fjol somras, beslöt hon sig för att köpa en luftkonditioneringsmaskin uttryckligen för att hundarna ska ha det behagligare.

– Nu har vi ungefär 22 grader hemma hos oss. Gardinerna täcker alla fönster och jag vädrar endast om nätterna.

Även om hundarna verkar pigga och glada säger Haapajärvi att hettan påverkar dem tydligt. Vanligtvis brukar bröderna dagligen besöka hundparken men i värmen orkar de inte leka. Luftkonditioneringen hjälper hemma men alltför stökiga lekar utmattar hundarna. Solen värmer också upp asfalten och för att skydda tassarna brukar Haapajärvi undvika att promenera med hundarna mitt på dagen.

– Det svåraste för mina hundar är bristen på olika aktiviteter. De är unga och energiska och blir lätt uttråkade.

Ägaren Tiia Haapajärvi har alltid vatten med sig så att hundarna inte får vätskebrist. Bild: Karl Vilhjálmsson

Till hundparken i ösregn

Den viktigaste accessoaren i hettan är vattenflaskan, som Haapajärvi bär med sig överallt. Att bära på många liter vatten i väskan är dock ganska tungt.

– Jag brukar ge dem frusna morötter, dessutom gillar de också frusen vattenmelon och gurka, säger Haapajärvi och förklarar att de frusna grönsakerna och frukterna väger mindre i väskan än vattenflaskorna.

Hundarna gillar inte att simma men vadar gärna vid vattenbrynet. Problemet är de blågröna algerna som förekommer vid alla stränder där hundar är välkomna i Helsingfors.

– Killarna tycker inte heller alls om våta handdukar eller andra kylmetoder som ofta rekommenderas, säger Haapajärvi.

Förra veckan sjönk temperaturerna tillfälligt till 19 grader i Helsingfors och då rastade hon hundarna i ösregnet.

– De var betydligt piggare då hettan lättade. För mig spelar det ingen roll om de blir våta och smutsiga så länge de mår bra.

En bekant hundtränare tipsade henne också om luftkonditionerade träningshallar men det har Haapajärvi ännu inte testat på själv.

Lättare för exotiska sällskapsdjur

Veterinär Jussi Virta vid veterinärkliniken Mevet säger att det allra viktigaste är att skydda djuret från direkt solljus och se till att det finns rikligt med fräscht vatten till hands.

– Hundar med tjock päls är extra utsatta, då är det bäst att rasta hunden tidigt på morgonen och sent på kvällen när hettan inte gassar på som värst, säger Virta.

De flesta djur behöver inte kylas ner på något särskilt sätt förutsatt att de är friska och inte visar tecken på illamående. Virta uppmanar att vara uppmärksam på djurets andning och eventuellt flåsande.

– Följ med djurets beteende – är det till exempel väldigt rastlöst, eller verkar djuret utmattad och reagerar inte på något. Det kan också vara bra att mäta djurets kroppstemperatur.

Om djurets andning är väldigt tät och dess tillstånd väcker frågor uppmanar Virta att ringa upp veterinären för att bedöma om det handlar om något allvarligare.

– Är du osäker är det alltid bättre att göra ett onödigt besök till veterinären än att låta bli.

Under långa värmeböljor värms också bostäderna upp och då kan exempelvis kaniner ha det kämpigt. Virta säger att kaniner tål hetta särskilt dåligt, och då gäller det främst att flytta på kaninburen till ett svalare ställe och absolut inte hålla djuren ute i direkt solsken.

– Riktigt exotiska djur såsom reptiler härstammar ofta från riktigt varma länder. De har ofta värmelampor och dylika så för deras del är hettan inte ett problem, säger Virta.

Tarmo skulle helst gå till hundparken men solen gassar rakt på Torkelsbacken. Bild: Karl Vilhjálmsson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning