Kallt väder får elimporten att skjuta i höjden

Bild: MOSTPHOTOS KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA

Finland använder just nu sin kapacitet att importera el från Ryssland och Estland fullt ut, importen från Sverige kunde öka något. Men läget är på inget sätt extremt, försäkrar Energiindustrin.

Det är flera år sedan Finland behövt använda all den kapacitet att importera el från grannländerna som finns. Varma vintrar och en elkonsumtion som sjunkit sedan toppåren har hållit elpriserna på en relativt låg nivå.

Men visst behöver den finländska marknaden mera egen elproduktion ändå, konstaterar vd:n för Finsk Energiindustri Jukka Leskelä. Detta fastän kablarna till grannländerna fungerar som de ska och det inte finns någon risk för att det skulle uppstå brist på el i Finland. Leskelä konstaterar att den tunga, elintensiva industrin redan anpassar sin efterfrågan då elbehovet är stort på annat håll och priserna blir höga.

– Vi har länge levt med relativt låga elpriser och en industri som inte går för full maskin i Finland, så dagar som torsdag och fredag den här veckan med hård kyla och stor elkonsumtion har hört till ovanligheterna, säger Leskelä.

Några problem med att tillfredsställa elbehovet tror han inte att det uppstår den här veckan. Det finns möjlighet att öka importen från Sverige om det behövs. Finland har också en reservkapacitet bestående av kraftverk som kan tas i användning vid behov, men just nu är det inte aktuellt att köra i gång något av reservkraftverken.

– Att alla stora kraftverk fungerar och att kablarna till våra grannländer är i skick är ändå en förutsättning för att tillgången till el förblir god. Systemet tål inga större störningar i ett sådant här läge, säger Leskelä.

Finland importerar el från Ryssland, men via kablarna till Sverige och Estland sker både elimport och export beroende på behov och lönsamhet. Till Estland har Finland till exempel i allmänhet exporterat el, eftersom produktionsläget här tillåtit det och priset varit lägre än på den estniska marknaden. Estland producerar en stor del av sin el med oljeskiffer.

Se kartan: Här kan du själv följa elimporten till Finland just nu

Elanvändningen kan också påverkas genom att industrin trappar ner riktigt elintensiv verksamhet när priset blir för högt. Numera har även många hushåll bundit sina elräkningar till dagens så kallade spotpris på elbörsen. Det innebär att elpriset varierar under dagen beroende på tillgång och efterfrågan. När priset på marknaden i Finland blir högt sporrar det också hushållen att begränsa sin konsumtion.

– Det vi gärna skulle se är att även industri där elbehovet inte är så stort gick in för en flexiblare användning vid konsumtionstoppar. Ny teknologi för det finns, men så länge elpriserna inte tvingat företagen att investera i den har det på många håll blivit ogjort, säger Leskelä.

Den produktionsform som blir mest lidande av läget just nu är vindkraften. Ett vindstilla högtryck över Finland innebär att bara omkring en tiondel av den tillgängliga kapaciteten producerar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning