Kallt och ruggigt väder under valborgshelgen

Det blir kallt och ruggigt väder på valborgsmässoafton i år, förutspår Meteorologiska institutet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

De som har planerat en soldränkt picknick i gröngräset på valborgsmässoafton får tänka om.

Meteorologiska institutet förutspår kyligt väder under hela valborgshelgen. Dagstemperaturen håller sig under 10 grader och på natten väntas köldgrader.

På valborgsmässoafton kommer temperaturen att lägga sig mellan 4 och 5 grader i mellersta Österbotten, i Egentliga Finland blir det 7 till 8 grader varmt och längs med sydkusten i Nyland växlar temperaturen mellan 9 och 10 grader, uppger institutet.

– I de mellersta och norra delarna av Österbotten kan det bli hagelskurar på valborgsmässoafton, säger Juha Tuomala, jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutet.

Det kalla vädret beror på en kall luftström som är förhärskande i hela landet. På valborgsmässoafton väntas växlande molnighet och snö- eller hagelskurar i landets mellersta eller norra delar.

Värmen låter vänta på sig också på första maj. Dagstemperaturen på söndag är mellan 6 och 10 grader i södra Finland och 3 till 7 grader i landets mellersta delar. I Lappland varierar temperaturen mellan minus 2 och plus 5 grader.

Trots att det är kallt väder är det fortsättningsvis torrt i landets södra och mellersta delar, vilket innebär att varningen för gräsbränder är i kraft under valborgshelgen.

Fjolårets valborgshelg präglades likaså av kyligt väder. I fjol höll sig temperaturen på valborgsmässoafton också under 10 grader i landets södra och mellersta delar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning