Källström backar efter kritiken: "Otroligt slarvigt uttryckt"

Kim Källström. Bild: TT-arkiv/Anders Wiklund

I en uppmärksammad intervju uttryckte sig Kim Källström positivt om VM-arrangören 2022, Qatar. Den förre landslagsstjärnan står för sina åsikter men ångrar några ordval.– Det är otroligt slarvigt uttryckt och det är rimligt att man ifrågasätter det, säger han till TT.

I en intervju med SC, en av organisationerna som står bakom VM 2022, hyllade Kim Källström de sportsliga förutsättningarna inför mästerskapet.

Men Källström sade också att han tycker att svenska medier målat upp en enformig bild av landet och dess problem.

"Jag tror att vi svenskar har fått en bild av Qatar som har hämtats från media. Det är viktigt att besöka landet själv för att bilda dig en egen uppfattning. Uppenbarligen finns det förbättringsområden i Qatar, men de arbetar hårt med det. Människor kanske är skeptiska, men jag har haft en väldigt trevlig vistelse här och det har varit en ögonöppnare. Ibland ska man kanske inte tro på allt man läser i media, sade han i intervjun.

Skarp kritik

Människorättsorganisationer och fackförbund har under en tid belyst problemen inför mästerskapet i Qatar. Arbetsförhållandena för de många gästarbetarna har beskrivits som slavliknande. Enligt det globala byggfacket BWI har över 1 200 arbetare dött under arbetet.

När TT når Kim Källström förstår han att citatet väckt uppmärksamhet och att han kunde ha uttryckt sig annorlunda.

– Det är otroligt slarvigt uttryckt och det är rimligt att man ifrågasätter det, säger han.

Källström utvecklar sedan sitt resonemang.

– Det jag menade är att de har tagit ganska många kliv framåt för att göra det bättre. Qatar har haft enorma problem med mänskliga rättigheter och gästarbetare. När man får ett sådant stort mästerkap hamnar man under lupp från världen och de har startat ett reformarbete för att göra förutsättningarna för gästarbetarna bättre. Det tycker jag är positivt. Har de nått ända fram? Absolut inte. Det är jag den första skriva under på.

Var i Qatar i januari

Källström besökte Qatar under ett par dagar i januari i samband med att det svenska herrlandslaget var där på läger. Han säger att han fått information från bland annat den svenska ambassaden och organisationen ILO, FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor.

– Jag har inte varit jättemånga dagar i Qatar men kom ner med en bild och hem med delvis en annan. Det är inget större politiskt budskap i det här men finns också nyanser i det här, allt är inte svart eller vitt. Något som inte är bra kan faktiskt förändras till det bättre.

Huvudstad: Doha.

Yta: 11 437 kvadratkilometer.

Statsskick: Absolut monarki.

Statschef: Emir Tamim bin Hamad Al Thani.

Befolkning: Sedan 2010, då Qatar tilldelades värdskapet för herrarnas fotbolls-VM år 2022, har landets befolkning ökat med över 60 procent och är nu uppe i 2,7 miljoner varav cirka tio procent är qatariska medborgare. Det är främst män från länder som Indien, Nepal, Egypten och Filippinerna som dagligen anländer till Doha för att bygga alla de nya hotell, vägar, tunnelbanan och arenorna som behövs för det kommande evenemanget. Arbetskraftsinvandringen har skapat en förskjutning. Just nu bor det tre gånger så många män som kvinnor i Qatar.

Religion: Islam är statsreligion, men på grund av det stora antalet gästarbetare gör att det finns flera religiösa minoriteter.

Antal lag: 32.

Spelas: 21 november-18 december 2022.

Fem spelorter: Lusail, al-Khor, al-Wakrah, al-Rayyan och Doha (fyra arenor).

Mutanklagelser: Qatar röstades fram som värdnation för VM 2010, då man fick 14 av 22 röster. Efter uppgifter om att värdlandet ska ha mutat till sig mästerskapet tillsatte Internationella fotbollsförbundet (Fifa) en utredning. Rapporten på 350 sidor lades fram till Fifas etikkommitté, som i sin tur drog slutsatsen att det inte är aktuellt att frånta Qatar mästerskapet. Gränserna mellan tillåten lobbyverksamhet och mutbrott var för svåra att dra.

Klimatet: Fotbolls-VM spelas normalt under perioden juni-juli, men då är det upp mot 50 grader i Qatar. Från qatariskt håll menade man att man med hjälp av kylanläggningar skulle kunna hålla nere temperaturen på arenorna till runt 26 grader. Fifa har dock beslutat att VM ska avgöras 21 november-18 december.

Arbetsförhållandena: Kafala-systemet, som i stort sätt sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren, har kritiserats av bland andra Amnesty International och Human Rights Watch. Stiftelsen Walk Free som arbetar mot slaveri rankar Qatar som det fjärde värsta landet i världen (efter Mauretanien, Uzbekistan och Haiti). 2017 aviserade regeringen i Doha att de skulle avveckla systemet, och sedan dess har Internationella arbetsorganisationen (ILO) lagt ned sina klagomål. Amnesty tycker dock att förändringen går alltför långsamt. Qatar har även kritiserats för bristande säkerhet på arbetsplatserna. Enligt en rapport från den internationella fackliga samarbetsorganisationen ITUC har flera tusen arbetare dött i samband med arbetsplatsolyckor.

Antalet lag: Fotbolls-VM kommer att ha 48 lag 2026. Men då de flesta nationsförbund vill utöka redan till Qatar 2022 kommer Fifa att utreda om det är möjligt. Fifas ordförande Gianni Infantino vill se om det är möjligt att några av Qatars grannländer kan arrangera några av matcherna. Ett hinder är att grannländerna Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten bojkottar Qatar ekonomiskt och politiskt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning