Källor: Tjetjeniens ledare coronasmittad

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov (till höger) under ett samtal med Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Bild: Alexei Druzhinin/Sputnik/TT-AP

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har lagts in på sjukhus i Rysslands huvudstad Moskva med misstänkt smitta av coronaviruset, rapporterar olika nyhetsbyråer.

– Kadyrov misstänks ha coronavirus. Han är under medicinsk observation, säger en sjukvårdskälla i Moskva till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Den statliga nyhetsbyrån Tass rapporterar med hänvisning till en sjukvårdskälla:

– Ramzan Kadyrov togs med flygplan till Moskva som ett misstänkt fall av coronasmitta. Nu är han under medicinsk tillsyn.

Även den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti har samma uppgifter.

Kadyrovs rådgivare, hälsovårdsminister Elkhan Sulejmanov, tillbakavisar på Instagram att han själv har insjuknat, vilket olika medier har rapporterat om.

Även Akhmed Dudajev, chef för etermediebolaget i Tjetjenien, har påståtts vara smittad. Han förnekar sjukdom under sändning.

Den Moskvatrogne Kadyrov är omstridd och har styrt den ryska delrepubliken med hård och inte sällan oförutsägbar hand. Hans styre har ofta fått kritik för bristande respekt för de mänskliga rättigheterna.

Delrepubliken Dagestan, som gränsar till Tjetjenien i öster, är mycket illa ansatt av coronaviruset och Moskva har förstärkt kapaciteten där genom att skicka mer sjukvårdsmateriel och sjukvårdspersonal.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning