Källor: Tjetjeniens ledare coronasmittad och inlagd på sjukhus

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov (till höger) under ett samtal med Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Alexei Druzhinin/Sputnik/AP/TT

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har lagts in på sjukhus i Rysslands huvudstad Moskva med misstänkt smitta av coronaviruset, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Den statliga nyhetsbyrån Tass citerar en sjukvårdskälla:

Ramzan Kadyrov togs med flygplan till Moskva som ett misstänkt fall av coronasmitta. Nu är han under medicinsk tillsyn.

Nyhetsbyråerna Interfax och Ria Novosti har samma uppgifter.

Tjetjeniens hälsovårdsminister Elkhan Sulejmanov samt Akhmed Dudajev – chef för delrepublikens etermediebolag – tillbakavisar samtidigt rapporter om att de också insjuknat.

Den Moskvatrogne Kadyrov är omstridd och har styrt den ryska delrepubliken med hård hand. Styret har ofta fått kritik för bristande respekt för de mänskliga rättigheterna.

Den officiella statistiken, som många brännmärker som fullständigt icke trovärdig, säger att Tjetjenien haft 1 026 smittfall varav 11 har dött.

43-årige Kadyrov, som gärna vill framstå som en hårding, har sagt att läkare som klagar över brist på skyddsutrustning är "provokatörer" som borde sparkas.

Han har också hotat en journalist som rapporterat om brister i vården, sagt att folk som bryter mot karantänen bör "dödas" och att de som smittar andra är "terrorister" som borde begravas i gropar.

Om Kadyrov har smittats sällar han sig till andra höjdare som insjuknat, däribland Rysslands premiärminister Michail Misjustin, Kremls talesperson Dmitrij Peskov och flera ryska ministrar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning