Källor till HS: Eventuellt nytt möte mellan Trump och Putin i Helsingfors

Presidenterna Trump och Putin möts eventuellt igen i Finland i början av nästa år.

Ett flertal olika källor som tidningen Helsingin Sanomat talat med avslöjar att det inte alls är osannolikt att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin träffar varandra i samband med det Arktiska rådets toppmöte som ordnas nästa vår i Finland. Enligt källorna fattar president Trump sannolikt sitt beslut efter mellanårsvalet i USA, som ordnas i början av november.

Enligt de uppgifter som tidningen fått har förberedelserna framskridit så långt att arrangörerna nu funderar på ett lämpligt datum för mötet. Ett alternativ kunde vara alla hjärtans dag, alltså den 14 februari. Det är också möjligt att arrangemangen drar ut till försommaren då Finlands ordförandeskap i det Arktiska rådet upphör.

Regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministergrupp behandlar sannolikt frågan i slutet av veckan.

President Sauli Niinistö säger till HS att han lagt märke till att USA:s intresse för toppmötet ökat på sistone. Niinistö tar inte ställning till någon specifik tidpunkt för mötet även om han fått starkare tro på att mötet blir av.

– Ett traditionellt utrikesministermöte ordnas säkerligen och möjligen också ett toppmöte på högre eller lägre nivå. IPCC-rapporten sätter säkerligen fart på mötet och påverkar vilken nivå mötet har. Det finns många frågor som är obesvarade, säger Niinistö till HS.

Finland är just nu ordförande för Arktiska rådet och ordförandeskapet avslutas i maj 2019. Förutom Finland är också Island, Ryssland, Norge, Danmark, Sverige, Kanada och USA medlemmar i rådet.

Reprismöte i vinter? Donald Trump och Vladimir Putin träffades i Helsingfors den 16 juli i år. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08