Källor: Räikkönen lämnar Ferrari

Det här kan bli Kimi Räikkönens sista säsong i Ferrari. Bild: Lehtikuva/Andrej Isakovic

Spekulationerna går redan heta om kontrakten för nästa F1-säsong.

Bahrains GP är bara det andra loppet den här säsongen men silly season har redan börjat. Och i centrum står Kimi Räikkönen. Får han ett nytt kontrakt 2019? Vill han fortsätta?

Allt beror på hur bra det går den här säsongen.

Vem kan ta över Räikkönens bil om Scuderia inte vill att han skall fortsätta?

Ricciardo ersätter?

En av kandidaterna är Daniel Ricciardo. Australiensaren har inte förlängt sitt kontrakt med Red Bull och det är en öppen hemlighet att det italienska teamet är intresserad av hans tjänster. Red Bull lär ha sagt det har en deadline i maj och till dess måste Ricciardo ha bestämt sig. Men det är nog för sent.

- Efter Australien hade Ferrari och Daniel ett par allvarliga diskussioner och han har skrivit på ett så kallat letter of intent, avsikstförklaring, med Scuderia. Så det hela är nästan klart, påstår en insider.

- Daniel har alltid sagt att han vill köra för Ferrari. Om allt går som det skall så kommer han snart att skriva på ett kontrakt för flera år.

Vettel vill ha Räikkönen

Och då skulle de två före detta Red Bull förarna, Ricciardo och Sebastian Vettel, bli stallkamrater igen. Samarbetet hos det gamla stallet var inte alltid det bästa så man kan fråga sig hur det skulle fungera hos Ferrari.

De körde en säsong, 2014, tillsammans och Ricciardo slog Vettel regelbundet. Den fyrfaldige mästaren Sebastian Vettel har alltid sagt att han vill ha Räikkönen men hur tungt kommer tyskens ord och önskan väga? Har han ändrat sig? Vettel har nämligen sagt att han har inget emot om Ricciardo flyttar till Ferrari.

"Räikkönen måste vakna"

Men om allt det här stämmer betyder det ju att det redan är mer eller mindre klart att Räikkönen inte får stanna kvar. Om inte Ricciardo ändrar sig och vill stanna kvar hos Red Bull för de lovar honom något för de kommande säsongerna. Eller kanske Scuderia ångrar sig för att Räikkönen börjar vinna igen.

Ferrari chefen Sergio Marchione har sagt att Räikkönen måste vakna om han ska ha minsta chans att få stanna kvar men om Ricciardo har skrivit på ett letter of intent ser det ut som om Räikkönens dagar hos Ferrari är räknade och att det är australiensaren som har Räikkönens öde i sin hand.

De senaste månaderna har spekulationerna varit många om Ricciardos framtid. Red Bull ville snabbt börja diskussionen om ett nytt kontrakt men Ricciardo vill vänta och se dels hur vintertesterna och de första loppen gick.

Bottas kör för nytt kontrakt

Valtteri Bottas kör också får ett nytt kontrakt 2019 och det finns flera andra som är free agent, förare utan kontrakt. Lewis Hamilton är en av dem, men det har aldrig rått något tvivel om att han inte kommer att förlänga med Mercedes. Enligt teamchefen Toto Wolff är det bara detaljer som återstår och bägge parter kommer att skriva på inom ett par veckor. De som verkligen sitter säkert är Sebastian Vettel och Max Verstappen, Red Bull, som bägge har skrivit på ett kontrakt som gäller flera år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning