Angela Merkels efterträdare avgår

Annegret Kramp-Karrenbauer kommer att avgå som partiledare för CDU, enligt källuppgifter. Arkivbild. Bild: Michael Sohn/TT-AP

Tronföljden såg säkrad ut, men nu hoppar förbundskansler Angela Merkels kronprinsessa av. Annegret Kramp-Karrenbauers överraskande besked skakar om tyska regeringspartiet CDU.

– Efter moget övervägande har jag beslutat att jag inte kommer att kandidera för att bli ny kanslerkandidat, säger Annegret Kramp-Karrenbauer på en presskonferens.

Några timmar tidigare hade AKK, som hon kallas, meddelat sitt beslut till CDU:s högsta ledning. Beskedet slog ned som en bomb.

Sedan Angela Merkel 2018 handplockade AKK till ny partiordförande för kristdemokratiska CDU har det setts som självklart att hon också ska kandidera som förbundskansler efter Merkel i valet nästa år.

Osäkert läge

Nu är det högst oklart vem som ska leda det största partiet i EU:s tyngsta medlemsland när Angela Merkel slutar.

Även om det var oväntat att beskedet kom nu, så har AKK:s ledarskap varit ifrågasatt under en längre tid. Många har tvivlat på hennes förmåga att leda partiet – och landet.

Nu senast ifrågasattes hennes auktoritet i samband med regionvalet i Thüringen. Partikollegorna trotsade den nationella CDU-linjen att inte ha något samröre med främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD). I stället röstade de tillsammans med AFD fram Thomas Kemmerich, från liberala FDP, till ny regeringschef i Thüringen.

Agerandet i Thüringen har fördömts av Angela Merkel och har lett till en häftig politisk debatt i Tyskland om tabut mot att närma sig och samarbeta med AFD.

Kvar som försvarsminister

Annegret Kramp-Karrenbauer tänker sitta kvar tills en ny partiordförande är på plats, och hon fortsätter också på jobbet som tysk försvarsminister. Även Angela Merkel vill att hon stannar i regeringen.

Att Merkels kronprinsessa nu lämnar partitoppen öppnar fältet för nya kandidater att ge sig in i leken om att bli tysk förbundskansler. I spekulationerna i tysk media radar männen upp sig, bland andra Friedrich Merz, tidigare CDU-ledare i förbundsdagen, och hälsominister Jens Spahn. Båda två var huvudkonkurrenter när AKK valdes till ny partiledare.

Förbundskansler Angela Merkel har redan sagt att hon inte ställer upp som kanslerkandidat i valet 2021.

I tysk media pågår nu spekulationerna om möjliga kandidater. De här nämns ofta:

Friedrich Merz, 64 år, kom tvåa efter Annegret Kramp-Karrenbauer i partiledarstriden 2018. Merz har även en karriär i näringslivet bakom sig, vilket tilltalar många i partiet. Nyligen slutade Merz att jobba för fondförvaltaren Blackrock för att satsa mer på politiken igen.

Jens Spahn, 39 år, var en av Merkels hårdaste kritiker under flyktingkrisen 2015. Han tilltalar partiets konservativa högerflygel och är i dag hälsominister.

Armin Laschet, 58 år, är regeringschef i Nordrhein-Westfalen, Tysklands folkrikaste delstat. Ses som lojal till Merkel och ligger i partiets mittfåra.

Markus Söder, 53 år, partiledare för CDU:s bayerska systerparti CSU. Syntes mycket i migrationsdebatten runt 2015. Hittills har ingen tysk förbundskansler kommit från CSU.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning