Källor: Iransk oljetanker släpps

Iranska oljetankern Grace 1 för ankar vid det brittiska territoriet Gibraltar. Bild: Marcos Moreno/TT-AP

Den iranska oljetanker som beslagtogs av Storbritannien kommer med all sannolikhet att släppas i dag. Det uppger Reuters och The Sun, som hänvisar till källor nära Gibraltars regeringschef Fabian Picardo.

Brittiska marinen stoppade och beslagtog oljetankern Grace 1 i Medelhavet i juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien.

Iran jämförde handlingen med piratfasoner och iranska revolutionsgardet beslagtog kort därefter tre fartyg i Hormuzsundet. Ett av dem var det brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk. Storbritannien har kallat det för ett olagligt och oacceptabelt agerande. Iran däremot hävdar att fartyget brutit mot internationella sjöregler.

På torsdagen planeras domstolsförhandlingarna i Gibraltar om vad som ska hända med Grace 1, men regeringschefen Fabian Picardo rapporteras alltså redan ha bestämt sig och uppges vara nöjd med beskedet att fartyget ej längre ska till Syrien.

Å andra sidan har liknande uppgifter cirkulerat flera gånger den senaste veckan, men då förnekats av Gibraltar.

Iran, som upprepade gånger krävt att fartyget släpps, har inte berättat vart det var på väg, men uppger att det inte var Syrien och att det befann sig på internationellt vatten.

Domstolen i Gibraltar ska också besluta om framtiden för de fyra besättningsmedlemmarna ombord, däribland kaptenen. De greps i samband med beslagtagandet men har nu släppts. Ingen av dem har hittills delgivits någon officiell misstanke om brott.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning