Källor: Facebook planerar dölja antalet gilla-markeringar

Gillanden har både positiva och negativa effekter. Bild: Mostphotos

Facebook planerar att på försök dölja hur många gilla-markeringar ett inlägg får i användarnas nyhetsflöde. Instagram genomför ett liknande test i ett antal länder.

Syftet med att dölja antalet "Likes" skulle vara att skydda användarna från negativa effekter på den psykiska hälsan som kan orsakas av att alltför mycket bygga upp sin självkänsla genom att räkna gilla-markeringar och jämföra sig med andra. Åtgärden skulle också motverka att användarna lägger sig till med en sorts självcensur, där man väljer att publicera den typ av inlägg som ger många gilla-markeringar och raderar inlägg som ger bara få.

Uppgifterna om Facebooks planer kommer från bloggaren Jane Manchun Wong som i april avslöjade att Instagram genomför samma slag av experiment i en rad länder. Jane Manchun Wong skriver att hon nu har tagit del av Facebooks prototyp för den här funktionen för plattformens Android-app.

Teknologisajten Techcrunch har kollat saken med Facebook, som bekräftar att företaget överväger ett test av det här slaget. Hur det har gått med försöket på Instagram, som också ägs av Facebook, har Facebook inte offentliggjort. Om företaget testar funktionen också på Facebook-plattformen så skulle det ske gradvis och avslutas om det markant påverkar användningsgraden och reklamintäkterna, skriver Techcrunch.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning