Källman: Min tur att hjälpa GrIFK

Mikael Källman. Här i Vandalaget Atlas tröja. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Under Mikael Källmans och Patrik Johanssons ledning vände GrIFK den negativa kursen under våren och laget hade innan coronaviruset satte stopp för säsongen säkrat en slutspelsplats i handbollsligan. Och duon fortsätter kommande säsong, om och när den kommer i gång.

Att förlänga med tränarduon var av högsta prioritet för föreningens styrelse.

– Vi gjorde en bedömning av den nuvarande situationen och kom rätt snabbt fram till att det viktigaste är att vi säkrar en kontinuitet i vår verksamhet, säger styrelsemedlemmen Christian Segersven på GrIFK:s hemsida.

– Spelarna tog emot beskedet på ett positivt sätt och efter det var det lättare att planera för framtiden. Sammanhållningen inom föreningen har varit stark vilket är oerhört viktigt i svåra tider, säger Segersven.

Finlands i särklass bästa handbollsspelare genom tiderna, Mikael Källman, har uträttat stordåd med HC West i Grankulla tidigare, med två FM-guld som främsta meriter. Förhandlingarna förlöpte snabbt och i och med att Källman fortsätter är det lättare att locka till sig spelare även om budgeten måste stramas åt.

– Det är ingen hemlighet att jag alltid trivts väldigt bra i Grankulla. Jag har tagits emot väl här och allt har alltid gjorts på bästa möjliga sätt. Nu är det min tur att hjälpa klubben.

Majoriteten av spelarna har förbundit sig att fortsätta i laget, endast målvakten Albert Georgs har meddelat att karriären är över.

Enligt Segersven har spelarna förstått att nedskärningar är ett måste och att framtiden är osäkrare än normalt.

– Gemenskapen har alltid prioriterats högt i Grani och nu kan dess betydelse inte betonas nog, säger Segersven.

Nyckelspelaren Richard Sundberg gläds över att Källman fortsätter.

– Vi hade lyckats få till en nystart och spelarnas självförtroende var starkt på väg uppåt under våren. Besvikelsen över att säsongen tog slut i förtid var stor men vi får ta det hela som en extra lång andningspaus. Tränaren vet hur man bygger ett lag kring spelarnas styrkor. Det är en process som tar en viss tid och också med tanke på det är det oerhört viktigt att han fortsätter, säger Sundberg.

Planen är att handbollssäsongen ska köra i gång som planerat i september men under pågående pandemi finns inga garantier för det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning