Kalle Holmberg är död

Bild: Cata Portin

Teaterrådet Kalle Holmberg, en av förnyarna av den finska teatern, har dött.

Regissören Ralf Långbacka bekräftade dödsfallet för FNB. Enligt Långbacka dog Holmberg på måndagen i sviterna av en långvarig sjukdom.

Holmberg blev 77 år. Holmberg föddes i S:t Michel den 21 juni 1939.

Holmberg gjorde en lång karriär inom den finska teatern. Han regisserade också på operan och på tv samt spelade i många roller. Sitt genombrott fick han 1966 som regissör för Lappo-operan. Pjäsen, som är skriven av Arvo Salo med musik av Kaj Chydenius, beskriver Lapporörelsens sammandrabbningar med vänstern på 1930-talet.

Ett av Holmbergs största verk är Järntid som bygger på Paavo Haavikkos Kalevalatexter och manuskript. Filmen belönades med Prix Italia 1983. Enligt Yles levande arkiv har Järntid setts av uppskattningsvis 100 miljoner tittare i Europa.

Under sin långa karriär belönades Holmberg också med bland annat Pro Finlandia och statens filmkonstpris.

Starka år i Åbo

Sina starkaste år som regissör hade Holmberg vid stadsteatern i Åbo 1971–1977. Tillsammans med Ralf Långbacka gjorde han teatern till en av de ledande i landet.

– Ralf och jag hade en helvetes passion och vilja. Vi dög inte åt den nya stadsteatern i Helsingfors, men nog i Åbo, sade han senare till FNB.

Holmbergs fru, dramaturgen Ritva Holmberg avled 2014 efter en lång sjukdom

Helsingin Sanomat rapporterade först om Kalle Holmbergs död.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22