Kalldusch för Moderaternas utsträckta hand

Moderaternas flört med Sverigedemokraterna har inte gått hem hos de svenska väljarna. Nu rasar partiet i opinionsmätningarna vilket gör att Anna Kinberg Batra plötsligt kan sitta lös på partiledarstolen inför kommande valår.

Moderaterna backar rejält i opinionen och landar på 18,5 procent i analysföretaget Demoskops väljarbarometer gjord för Expressen. Den statistiskt säkerställda nedgången är på hela 5,8 procent. Allianspartierna (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) minskar något till 39 procent och är återigen mindre än de rödgröna som får 40,6 procent av väljarstödet.

– Vi har knappast sett något liknande i våra mätningar. Moderaterna gör det största tappet sedan Håkan Juholt, säger Anders Lindholm vd på Demoskop till HBL.

Fallet är inte lika stort i Sifos/Svenska Dagbladets väljarundersökning där Moderaterna hamnar på 19,8 procent, men den negativa trenden är tydlig. Det är det lägsta stödet för partiet sedan Alliansens bildande 2004 och ett stort avbräck med tanke på att man bara ligger någon procent över Sverigedemokraterna (SD) i kampen om platsen som Sveriges näst största parti.

– Det är ingen tvekan om att det här fallet sammanhänger med det Moderata utspelet om att öppna sig för samarbete med Sverigedemokraterna, säger Lindholm.

Det har gått en dryg månad sedan Anna Kinberg Batra kallade till presskonferens och tillkännagav att Moderaterna hade ändrat inställning till Sverigedemokraterna. Nyheten slog ner som en bomb och tog många på sängen, inklusive kollegorna inom Alliansen.

Moderaterna ville nu lägga en gemensam budget med Alliansen och eftersom SD skulle stödja den skulle det betyda att regeringen förmodligen skulle falla. Moderaterna tänkte också börja föra samtal med SD i utskotten. Dock menade Kinberg Batra i ytterligare kommentarer att ett regeringssamarbete med Jimmie Åkesson inte var aktuellt.

Utspelet var den sista spiken i kistan för den redan åsidosatta och för många kontroversiella Decemberöverenskommelsen (DÖ) som hade kommit till stånd över blockgränsen just för att förhindra att SD med sin vågmästarroll skulle få inflytande i politiken. DÖ var impopulär inom flera falanger hos Moderaterna, särskilt distrikt i Skåne har förordat samarbete med SD för att kunna driva moderat politik. Många bedömare tror att Anna Kinberg Batra till sist fallit till föga för det inre trycket i partiet, särskilt som hennes förtroendesiffror sjunkit bland väljarna.

– Moderaternas utspel var oklart för väljarna som verkar ha mer fokuserat på samarbetet med Sverigedemokraterna än på hennes intention att utnyttja det parlamentariska läget för att kunna driva egen politik, säger Lindholm.

Det hjälpte henne inte heller att den utsträckta armen till Jimmie Åkesson genast fick kalla handen av Liberalerna och Centerpartiet. Kristdemokraterna, som rört sig åt höger under Ebba Busch Thors, sade sig däremot stödja Moderaterna.

Sprickan i Alliansen syntes inte minst i den debattartikel som Centerledaren Annie Lööf skrev på SvD-debatt och där hon varnade för politisk oro:

"Skulle Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna i nuvarande parlamentariska läge fälla regeringen ger vi Sverigedemokraterna möjlighet att bestämma agendan för hur Sverige ska styras. Det kommer inte Centerpartiet att medverka till".

Över huvud taget så är just Lööf och Centern de stora vinnarna i de senaste väljarmätningarna och partiet ökar till 11,1 procent (+1,7). Det är den högsta nivån för Centerpartiet som uppmätts i Demoskops väljarbarometer sedan den inleddes år 1990. Lööf har efter den moderata kräftgången seglat fram som en utmanare till ledarrollen inom Alliansen. Politiska bedömare som Expressens K.G Bergström, kallar moderatfallet i väljarbarometern "bland de mest dramatiska opinionsmätningar han sett" och utesluter inte att Kinberg Batra nu kan komma att bytas ut.

– Det här blir en prövning för Anna Kinberg Batra men det är svårt att se att Moderaterna kan slå om kursen utan att förlora i trovärdighet. Hon måste arbeta på att bli tydligare i vad Moderaterna vill göra, säger Lindholm.

Anmärkningsvärt är också att Moderaternas rörelse mot Sverigedemokratisk politik med tuffare invandringspolitik inte har fått den tänkta utdelningen med återvunna väljare, något som Demoskops barometer också visar. SD ökar tvärtom måttligt till 17,5 procent. Rörelsen över blockgränsen är också marginell utan det verkar som att de moderata väljarna tycks att rört sig inom Alliansen eller till den växande gruppen av osäkra väljare.

Moderaternas vändning från Fredrik Reinfeldts "öppna famn" med generös flyktingpolitik till Anna Kinberg Batras utsträckta hand åt högerhållet har bedömts som ett vågspel. Utspelet, som nu riskerar att splittra Alliansen och öppna upp för nya samarbeten mellan borgliga partier och Socialdemokraterna, ska kanske ses som en långsiktig strategi att försöka normalisera Sverigedemokraterna. Det var också en mycket glad men överraskad Jimmie Åkesson som välkomnade de tinande relationerna efter att under hela sin tid i riksdagen suttit i en frysbox av övriga partier.

Men det kan också visa sig vara ett vågspel som slår tillbaka på Moderaterna om partiet gör sig beroende av Sverigedemokraterna för regeringsmakten. Exempel från andra länder i Europa är att extremhögerpartierna inte sällan också kräver tributer som kungagörare i form av politiska uppgörelser om invandringspolitiken.

Rättelse 12.2.2017: Begreppen procent och procentenheter förväxlades i artikeln. Nedgången i Moderaternas väljarstöd var 5,8 procentenheter, inte 5,8 procent. Nedgången på 5,8 procentenheter är inte heller statistiskt säkerställd, däremot visade undersökningen att Moderaternas väljarstöd med 95 procents sannolikhet låg mellan 16,4 och 20,6 procent när opinionsmätningen gjordes.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Fakta

Decemberöverenskommelsen

Decemberöverenskommelsen (ofta förkortat DÖ) var en överenskommelse mellan sex av svenska riksdagens åtta partier och ett resultat av regeringskrisen i Sverige 2014. Avsikten var att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande genom att regeringspartierna och alliansen kom överens om att ledaren för den största partikonstellationen skulle släppas fram som statsminister samt att minoritetsregeringar var garanterade att få igenom sin budget.

Decemberöverenskommelsen träffades den 27 december 2014 och var tänkt att gälla till valdagen 2022, men upplöstes formellt redan den 9 oktober 2015. Trots att den formellt upplöstes fortsatte den ändå att gälla i praktiken - även efter att överenskommelsen hade fallit fortsatte Alliansen att släppa fram de rödgrönas politik.

Källa: Wikipedia

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00