Kallas besked: Nobbar landslaget

Åker solo. Charlotte Kalla förbereder sig ensam för OS 2018.Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Charlotte Kalla OS-satsar på egen hand. Precis som i vintras kommer den svenska skidstjärnan att träna själv utanför landslaget. Landslagschefen beklagar beslutet.

Inför fjolårssäsongen tog Charlotte Kalla det kontroversiella beslutet att träna i egen regi, dock med tillgång till landslagets resurser, och det tänker hon fortsätta med.

– Jag har bestämt mig för att stå utanför landslaget den kommande träningssäsongen till förmån för att utveckla samarbetet med gänget som fanns runt mig förra säsongen, säger Kalla i ett pressmeddelande.

Magnus Ingesson fortsätter som Kallas personliga tränare. Ingesson kommenterar Kallas beslut:

– Hon har vägt för och emot och kommit fram till det här. Hon känner sig trygg i beslutet, säger Ingesson till TT.

Vad blev avgörande?

– Hon har jobbat tajt med några av oss och vill fortsätta driva den linjen, säger Ingesson.

Förbundet stöttar

För landslaget är Kallas besked en besvikelse.

– Vi hade gärna sett Charlotte tillbaka till landslagets träningsgrupp, men det fungerade bra förra året och vi respekterar det beslut Charlotte tagit. Vi från Svenska Skidförbundet kommer att göra vad vi kan för att stötta henne i den egna satsningen. Det viktigaste är att Charlotte känner sig trygg och kommer i god form, för alla vill vi ju se svenska framgångar i skidspåren kommande säsong med OS i Pyeongchang som den stora höjdpunkten, säger landslagschefen Johan Sares i ett pressmeddelande.

Att 29-åringen står utanför landslaget innebär att hon kör i egen regi under den tävlingsfria säsongen. När tävlingssäsongen startar i november är hon med landslaget igen.

Fick hjärtflimmer

Den senaste säsongen blev inledningsvis inte alls som Kalla ville. Hon drabbades av hjärtflimmer i världscuppremiären i Ruka i slutet av november och tvingades till vila. Hon var tillbaka till Tour de Ski i mellandagarna där hon tog en tredjeplats i 10-kilometersloppet (klassisk stil) i masstart i Val di Fiemme och slutade elva sammanlagt.

Det blev ytterligare en pallplats på 10 kilometer (fri stil) i Ulricehamn en knapp månad senare och en andraplats på distansen, i klassisk stil, i Otepää.

Hon bevarade formen in i VM i Lahtis där det blev silver i milloppet (k), brons i skithlon och silver i stafetten.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33