Kallare väder på kommande – första snön väntas till södra Finland under helgen

Den första snön faller i medeltal i Helsingfors den 18 november, visar statistik från Meteorologiska institutet. Bild: Jeanette Östman/SPT

Den första snön anses ha fallit då snödjupet är över en centimeter klockan 8 på morgonen. På olika håll i södra Finland kan det ske under slutet av veckan.

Kvicksilvret förutspås sjunka i termometrarna i hela landet mot slutet av veckan.

Enligt Meteorologiska institutets prognos kan den första snön falla i södra Finland på fredagskvällen eller på lördag.

Lågtrycket som förutspås föra med sig snöfall väntas dra in över Finland under fredag. Nederbörden kan även på många håll komma i form av vatten.

Temperaturen väntas samtidigt sjunka till kring noll grader i söder, medan ännu ett steg svalare temperaturer är att räkna med högre upp i landet. Enligt Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Helena Laakso håller sig temperaturen kring noll grader längs hela den västra kusten.

Laakso betonar att det ännu i det här skedet är svårt att förutspå exakt hur nederbördsområdet kommer att röra sig.

Variation i när första snön faller på olika håll

Den första snön faller i medeltal i söder först efter mitten av november. I de mellersta delarna av landet kommer den i medeltal ett par veckor tidigare.

För att nederbörd i form av snö ska klassas som den första snön måste snödjupet vara minst en centimeter då det mäts klockan 8 på morgonen.

Meteorologiska institutets statistik från åren 1991-2020 visar att det förekommer noterbar variation i när den första snön i medeltal faller på olika håll i landet.

Helsingforsborna får i medeltal se den första snön den 18 november. För Jyväskyläbornas del sker det i medeltal den 27 oktober. De som är bosatta högre norrut i Sodankylä får i medeltal se den första snön en hel månad tidigare än huvudstadsborna, den 18 oktober.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning