Kalla vill se OS i Sverige: "Finns myter"

Bild: Lehtikuva-AFP/Terje Pedersen

Sverige har lämnat in en ansökan om vinter-OS 2026.Det får Charlotte Kalla att jubla och betona vikten av att det nu är dags att spräcka myterna kring OS.– Det är jätteglädjande, säger Kalla efter hennes comebacklopp i Falun.

Hon står mitt på Lugnets skidarena där backhoppningen och nordisk kombination är tänkt att avgöras. Charlotte Kallas entusiasm kring en svensk OS-ansökan är tydlig.

– Jätteglädjande, verkligen, eftersom det är så mycket myter som har funnits kring ett OS som inte är sanna.

TT: Vilka myter tänker du på?

– Att det skulle kosta en massa och att det bara skulle gynna…

TT: Kapitalet?

– Ja, precis. Ett OS genererar så mycket för folkhälsan samt blir inspiration för Sverige.

Samtidigt säger Charlotte Kalla att hon inte längtar efter en egen start i ett hemma-OS.

– Jag är jätteglad över att fått uppleva tre olympiska spel och ett VM på hemmaplan.

Lika entusiastisk är landslagskollegan Ebba Andersson, som till skillnad mot Charlotte Kalla, hoppas på en på OS-start i Sverige.

– Det känns kul och det är få förunnat att få åka ett OS på hemmaplan. Då skulle jag bara vara 28 år.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning