Kalla vann i Gällivare: "Jag är nöjd"

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Charlotte Kalla vann skidpremiären i Gällivare med drygt åtta sekunder före Hanna Falk. Direkt efter målgången fick hon veta att Marit Bjørgen samtidigt krossat motståndet i den norska premiären.– Oj, oj, hon är stark i år, säger Charlotte Kalla.

Det märktes att Charlotte Kalla gläds åt att äntligen få börja tävla igen.

– Det är skönt att testa skidor inför ett lopp och sedan ta på sig nummerlappen. Det är sådana rutiner som jag värdesätter, säger hon efter segern på 5 km, fri stil.

Kallas skidlycka märktes tydligt längs med banan på Hellnerstadion i Gällivare. Hon tog direkt hand om ledningen och gav ingen av konkurrenterna chansen att utmana.

Tufft före

– För mig gällde det att komma ur komfortzonen och våga öppna hårt.

– Det är speciellt att kunna öppna hårt och sedan stå distansen ut, även om det bara handlar om fem kilometer. Det blir jobbigt bra mycket tidigare än man kan tro. Dessutom var det ett före i dag som inte gav mycket gratis. Så det gällde att jobba på.

Kalla var märkbart belåten i snövädret och gav sitt premiärlopp högt betyg på en tio-gradig skala där 10 är ett lopp för OS-medalj:

– Det här loppet får absolut en stark sjua. Jag är nöjd.

På väg ut från målfållan fick hon sedan beskedet att Marit Bjørgen strax dessförinnan vunnit den norska skidpremiären i Beiotstølen, 10 km klassiskt, med nästan 30 sekunder före tvåan Hedi Weng.

– Det är egentligen ingen överraskning. Det är imponerande vilken kapacitet den kvinnan har, säger Charlotte Kalla.

Falk stark tvåa

Tvåa, och slagen med knappt nio sekunder, blev Hanna Falk. Ett bra och skönt formbesked för Ulricehamnsåkaren som hade en bra säsong i fjol.

– Tidigare har jag varit lite för ivrig på femkilometersloppen och öppnat i sprintfart för att sedan tröttna mot slutet. I dag lade jag upp loppet på ett bra sätt. Det var roligt att åka, säger Hanna Falk och beskriver sedan sina känslor inför premiären.

– Jag har gjort en bra försäsong och checkat flera gånger att det fungerar bra i kroppen. Men sedan blir man lite osäker inför premiären. I dag försökte jag fokusera på att göra en bra uppvärmning och göra ett bra lopp med bra avslutning. Det gick ju bra, säger Hanna Falk som nu ser fram emot formtestet på sprinttävlingarna som är hennes specialitet.

Ida Ingemarsdotter kom fyra. Noterbart är att Stina Nilsson vilade.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00