Kalla vägrar göra reklam för spelbolag

Charlotte Kalla är den mest omskrivna idrottsprofilen i Sverige. Bild: Lise Åserud/Lehtikuva

Svenska landslagets nya storsponsor Svenska Spel får inte använda Charlotte Kalla som sin frontfigur.

Enligt en färsk undersökning är Charlotte Kalla den mest omskrivna idrottsprofilen i Sverige. Kalla skulle också vara en perfekt frontfigur för Svenska Spel, som är ny storsponsor för Sveriges skidlandslag. Men Kalla är inte beredd att göra reklam för det svenska spelmonopolet.

– Det skulle skada både dem och mig, det är ingen som skulle vinna på det, säger Charlotte Kalla till Dagens Nyheter.

Kalla har förut sagt att hon inte vill samarbete med spelbolag. I en intervju med Göteborgs-Posten hänvisade hon till etiska skäl.

– Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk och är man stor måste man också ta ansvar, sade hon.

Hennes inställning grundar sig delvis på att hennes mentala coach, Thomas Nilsson, jobbar med spelmissbruk. Andra svenska idrottsstjärnor som Sarah Sjöström och Zlatan Ibrahimovic samarbetar med spelbolag och Kalla fick förut stor uppmärksamhet för sitt ställningstagande. I Finland är Veikkaus en stor sponsor i olika idrottsgrenar och bland annat Leo Komarov samarbetar med ett utländskt spelbolag.

Hela det svenska skidlandslaget kommer dock att ha Svenska Spels logo på sina tävlingsdräkter i vinter. Även Kalla. Men hon vägrar att vara en frontfigur för Svenska Spels kampanj.

– Vi är beroende av sponsorer för att kunna finansiera den här verksamheten. Redan när jag kom med i juniorlandslaget blev jag medveten om att någonstans kommer pengarna ifrån. Vill vi konkurrera med de andra är det de här förutsättningarna som finns. Förbundets sponsorer är otroligt viktiga för vår verksamhet, för att vi ska kunna åka på läger som det till Val Senales, säger hon.

– Därför känner jag mig neutral (mot Svenska spel) som jag gör mot alla andra av förbundets företag. Men jag känner mig inte beredd att sticka ut och vara en person som ska lansera något om det kommer att vara kampanjer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning