Kalla tror på grisig comeback

Efter några veckors hård träning ser Charlotte Kalla fram emot att få dra på sig nummerlappen igenBild: Martti Kainulainen

Charlotte Kallas jullov är över. Men i helgens tävlingscomeback räknar hon inte med samma sprakande skidåkning som i december.– Det kommer nog att bli mycket kriga och grisa, säger Kalla inför Skandinaviska cupen.

Jullov och jullov, förresten. Det är inte direkt så att Charlotte Kalla har tillbringat de senaste veckorna genom att varva långa, snöknarriga vinterpromenader med Janssons frestelse och julmust.

Efter världscuptävlingarna i Toblach i mitten av december har hon hittat lugnet hemma i Pajala. Lugnet, för Kalla, innebär träning, träning och träning: både styrka och fart.

Tävlar i Piteå

– Att få stanna upp på ett och samma ställe under en period och bara få fokusera på träning, det är ganska unikt att få den chansen under en tävlingssäsong, när man annars hela tiden är på språng, säger Charlotte Kalla.

Samtidigt som världscupens Tour de Ski avslutas i Val di Fiemme återupptar Kalla tävlandet i Piteå. I Skandinaviska cupen kör hon i helgen tre lopp på tre dagar.

– Jag tycker att det är ett ypperligt tillfälle att få bra kvalitetspass, och också att få chansen att köra sprint. Även om jag inte har någon ambition att åka den individuella sprinten på OS så är det viktigt att köra sprint de tillfällena som erbjuds.

Vill köra sprintstafett

Hon har antytt det redan tidigare under säsongen, men nu är det helt tydligt att Kallas mål är att köra sprintstafett under OS i Pyeongchang i februari. Sverige får bara ställa upp med ett lag, och tillsammans med sprintstjärnan Stina Nilsson skulle Charlotte Kalla utgöra ett stort svenskt medaljhopp.

– Det skulle vara väldigt spännande att få vara en del av det laget. Men jag vet att det är många som har ambition och förhoppning att ta en av de två platserna.

Fredagens individuella sprint blir hennes andra och sista tävling i disciplinen före OS. I finländska Ruka imponerade hon genom att gå till semifinal.

– Jag tycker att det har känts bättre i sprint än de senaste säsongerna, även om jag bara har kört i Ruka.

Försiktiga förväntningar

Säsongsstarten har gått över förväntan, och Kalla har redan tre världscupsegrar i vinter. Trots det tonar hon ned förväntningarna inför Skandinaviska cupen. Den tuffa träningsperioden lär ta ut sin rätt, tror hon.

– Jag kan inte räkna med att det kommer att kännas som i december månad, när jag släppte på träningen för att få en bra känsla under de första världscuphelgerna.

Förutom fredagens sprint kör Charlotte Kalla 10 kilometer fristil på lördag och den ovanligare distansen 20 kilometer klassiskt på söndag.

Fakta: Kallas resultat den här säsongen

Gällivare, Sverigepremiär, 17–18 november 2017

5 kilometer, fristil: 1:a

10 kilometer, klassisk: 1:a

Ruka, världscupen, 24–26 november 2017

Sprint, klassisk: 12:a

10 kilometer, klassisk: 2:a

10 kilometer jaktstart, fristil: 1:a (tredje bästa åktid)

Lillehammer, världscupen, 2–3 december 2017

15 kilometer, skiathlon: 1:a

Davos, världscupen, 9–10 december 2017

10 kilometer, fristil: 8:a

Toblach, världscupen, 16–17 december 2017

10 kilometer, fristil: 1:a

10 kilometer jaktstart, klassisk: 6:a (21:a tid)

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00